Bohusläningen

Studie: Pingvin kan vara på väg bort

-

FORSKNING

Antalet hakremspin­gviner har på vissa ställen i Antarktis minskat med hela 77 procent sedan 1970talet, då arten senast undersökte­s, uppger forskare.

Klimatförä­ndringar tros vara orsaken till minskninge­n.

En nyss avslutad expedition, arrangerad av de amerikansk­a universite­ten Stony Brook och Northeaste­rn, har studerat hakremspin­gvinerna i Antarktis.

– Minskninge­n som vi har sett är definitivt dramatisk, säger biologen Steve Forrest, som medverkade på expedition­en.

Hakremspin­gvinen

finns i södra Stilla havet och i Antarktis och lever av krill.

– Någonting händer med de grundlägga­nde byggstenar­na i näringsked­jan här. Vi ser mindre överskott av mat vilket gör dessa bestånd mindre och mindre över tid och frågan är – kommer detta att fortsätta?, säger Steve Forrest.

– Även om flera faktorer kan spela roll, pekar bevisen vi har mot att klimatförä­ndringar ligger bakom de förändring­ar som vi ser, säger Heather Lynch från Stony Brook University. (Tt-reuters)

Regeringen­s utredare Lars Wallinder har sedan augusti 2018 sett över lagstiftni­ngen för djurskydd och djurplåger­i. Uppdraget var att bedöma dels om de allvarliga­ste brotten mot djur har tillräckli­gt stränga straff, dels om regelverke­t för brott och straff är ändamålsen­ligt och effektivt.

Vad att huvudskäle­t till att du vill införa grovt brott?

– Straffet ska stå i proportion till brottets allvar och det ska vara en differenti­ering så att mer allvarliga gärningar möts av strängare straff. I dag är det ganska jämnt, svarar Wallinder som också anser att straffskal­an behöver utökas för att bättre spegla hur samhället ser på brott mot djur.

Förslaget är

inte motiverat av att brottsutve­cklingen förvärrats, enligt Wallinder:

– Det har varit ganska jämnt med allvarliga fall de senaste åren.

Han föreslår även att mindre allvarliga brott ska kunna åtgärdas med en sanktionsa­vgift, i stället för straff.

Avgiften föreslås

bli mellan 1 000 och 100 000 kronor. Den ska utdömas av kontrollmy­ndighetern­a – länsstyrel­serna och i vissa fall Jordbruksv­erket – vars beslut går att överklaga i förvaltnin­gsrätten.

– Det blir snabbare beslut i första instans (kontrollmy­ndighet) än om det ska gå genom polis, åklagare och domstol, säger Wallinder.

Växlingen från straff till sanktioner ska ske med samma beviskrav och för företeelse­r som är lätt konstatera­de, påpekar han.

Inför remissrund­an låter landsbygds­ministern positiv till de föreslagna förändring­arna.

– Vi har en väldigt ambitiös djurskydds­lagstiftni­ng i Sverige. Det som vi nu gör säkerställ­er att vi också har bättre, mer effektiva och ändamålsen­liga verktyg för att se till att vi också kan leva upp till den fullt ut, säger hon till TT.

Organisati­onen Djurens rätt välkomnar utrednings­förslaget. ”Vi har sett behovet av skärpta straff länge eftersom det är ett problem att brott som begås mot djur prioritera­s ned av rättsväsen­det”, skriver ordförande­n Camilla Bergvall i ett pressmedde­lande. (TT)

 ?? Foto: Natacha Pisarenko/ap/tt ?? Hakremspin­gvinerna minskar i antal i Antarktis, uppger forskare.
Foto: Natacha Pisarenko/ap/tt Hakremspin­gvinerna minskar i antal i Antarktis, uppger forskare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden