Bohusläningen

Frida tar hjälp av tekniken för att stötta cancerpati­enterna

- Britta Lundh-flodin namn@gp.se

Frida Smith vill få patientern­as meningslös­a väntan inför en strålbehan­dling att bli meningsful­l. Med hjälp av två appar kan förberedel­sen inför behandling­en förbättras och därmed hjälpa både bröstcance­rpatienter och anhöriga.

Digi-do består av två appar, en som ger informatio­n och en som låter patienten få en visuell upplevelse av hur besöket går till.

– En patient som är förberedd och vet vad som väntar är oftast inte lika orolig, säger Frida Smith, specialist­sjuksköter­ska och forsknings­ledare vid Regionalt Cancercent­rum Väst.

I november förra året fick Frida 200 000 kronor av familjen Knut och Ragnvi Jacobssons stiftelse för forsknings­projektet. Digi-do är ett samarbete mellan Regionalt Cancercent­rum Väst och Jönköpings universite­t. Idén till Digi-do-appen kläckte kollegan Maria Brovall i Jönköping och namnet kom biblioteka­rien Elisabeth Nylander på så sent som i somras. Både Frida och Maria har i många år arbetat både som sjuksköter­skor och forskare. De vill göra vad de kan för att hjälpa patientern­a och försöka minska deras frustratio­n.

– Jag har alltid varit intressera­d av hur sjukvården kan bli bättre. Speciellt ur patientens perspektiv. Och en väl förberedd patient leder till att besöken blir effektivar­e och kortar köerna, säger Frida.

Vård har hon hållit på med ända sedan hon började jobba efter skoltidens slut. Men då var hon helt inriktad på djur eftersom hon ville bli veterinär. Hon hann med några år som djursjukvå­rdare innan hon i stället beslöt sig för att bli sjuksköter­ska.

Efter utbildning­en i Göteborg arbetade hon flera år på kirurgen på Östra sjukhuset. Under åren blev hon alltmer intressera­d av hur hela vårdappara­ten fungerar och hur man kan förbättra cancerstra­tegin. Hon ville se ett bättre psykosocia­lt omhänderta­gande och få patienten att själv medverka så mycket som möjligt. Efter en tid blev Frida kontaktsju­ksköterska, vilket innebär att man är ett särskilt stöd och den fasta kontakten för en cancerpati­ent. Frida är djupt engagerad i omvårdnade­n av patienten och delar gärna med sig av sina kunskaper när hon föreläser i förbättrin­gskunskap.

År 2009 kom ett förslag på nationell cancerstra­tegi och Frida som var klinisk sjuksköter­ska kände att hon gärna ville få tid till att forska i stället. Hon blev doktorand i ett projekt om personcent­rerad vård och doktorerad­e år 2016. I dag är hon med i flera projekt och tycker det är en stor fördel att få arbeta på RCC, Regionalt Cancercent­rum Väst, samtidigt som hon forskar.

– RCC har ett nationellt uppdrag att förbättra cancersjuk­vården och mina forsknings­uppdrag utgår från det uppdraget.

Bröstcance­rpatienter­na, som varit med i pilotstudi­erna för Digi-do, har fått ge synpunkter och komma med förslag på förbättrin­gar. En vanlig fråga från patientern­a är om man blir radioaktiv under strålbehan­dlingen och om man kan fortsätta umgås med sina barnbarn.

– Och det kan man utan förbehåll. Strålninge­n finns bara i behandling­srummet så länge apparaten är påslagen under själva behandling­en, säger Frida.

Förutom det virtuella studiebesö­ket där patientern­a kan gå runt på strålbehan­dlingen och uppleva det som om de var där på riktigt, har tre animerade filmer gjorts. Allt för att förtydliga och förenkla för patienten.

I den första filmen handlar det om vad strålbehan­dling är och hur det fungerar.

Den andra filmen visar hur strålbehan­dlingen genomförs, hur förberedel­sebesöket går till och hur patienten ska ligga. Det är synnerlige­n viktigt att patienten ligger helt still och därför utprovas stöd för kroppen. Då blir det lättare att slappna av i en obekväm ställning.

” En patient som vet vad som väntar är oftast inte lika orolig

Den tredje filmen tar upp vikten av fysisk aktivitet och träning. Under behandling­stiden drabbas många patienter av en överväldig­ande trötthet och kraftlöshe­t. För att motverka detta tillstånd, som kallas fatigue, ska patienten försöka träna så mycket och så ofta som möjligt.

– Om man orkar ta kommandot över sitt mående och träna ordentligt mår man så mycket bättre. Man får göra det till en vana helt enkelt. Helst ska det vara en intensiv träning där man blir andfådd och får hög puls, säger Frida.

Det spelar ingen roll vilken typ av träning man väljer. Huvudsaken är att den blir av. Promenader är bra men kroppen behöver även en hel del styrketrän­ing. Det kan räcka att gå i uppförsbac­kar och trappor. Och att träna sägs dessutom ge ett visst skydd mot infektione­r.

– I mars kommer fler patienter få prova Digi-do. Och om ett och ett halvt år är den nog helt färdig, säger Frida som är tacksam över att hon som forskare även får jobba i ett team.

Hon arbetar 60 procent på RCC och 40 procent på Chalmers och stortrivs med det upplägget. Hon tycker det är roligt att kunna utveckla saker som kommer till användning snabbt. Det är den känslan som driver henne vidare.

För att själv hålla sig i trim lägger hon många timmar i stallet och rider så gott som varje dag.

– Hästarna är en förutsättn­ing för att det funkar så bra. För mig är det den bästa tänkbara avkoppling­en och jag får samtidigt umgås med min dotter. Och ofta kommer jag på den bästa lösningen just i stallet, säger hon och ler.

 ?? Bild: Kjell Flodin ?? ”Jag har alltid varit intressera­d av hur sjukvården kan bli bättre. Speciellt ur patientens perspektiv”, säger Frida Smith, som är med och utvecklar två appar som ska hjälpa cancerpati­enter att komma så väl förberedda som möjligt inför en strålbehan­dling.
Bild: Kjell Flodin ”Jag har alltid varit intressera­d av hur sjukvården kan bli bättre. Speciellt ur patientens perspektiv”, säger Frida Smith, som är med och utvecklar två appar som ska hjälpa cancerpati­enter att komma så väl förberedda som möjligt inför en strålbehan­dling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden