Bohusläningen

Nu slår nästa generation Wålemark sig in i LSK: ”Alltid älskat Ljungskile”

I november 2009 slutade Jörgen Wålemark som spelare i Ljungskile. I november 2019 värvades hans son till klubben. – Jag tänker inte på vad jag heter, säger Teodor Wålemark.

- Erik Weiefors erik.weiefors@bohuslanin­gen.se

Tanken var att mittbacken Teodor Wålemark skulle spela den andra halvleken i träningsma­tchen mot Halmstad. Men en skada på Andreas Murbeck gjorde att han fick kliva in på planen redan efter åtta minuter.

Därmed fick han gott om speltid i sin Lsk-debut.

Efter matchen var det en något trött (och blåslagen) talang som sammanfatt­ade en lyckad start på säsongen.

– Jätterolig­t! Jag var inte riktigt förberedd men det var nog bra i sig för då hinner man inte tänka så mycket. Det var bara att gå ut och köra, säger Teodor Wålemark som kommit in bra i sitt nya lag.

– Ett jättebra gäng och jag trivs hur bra som helst.

Det var i november som Teodor Wålemark värvades från Häcken. Därmed blir han den förste Lsk-spelaren med det efternamne­t sedan pappa Jörgen slutade tio år tidigare.

– Jag flyttade till Göteborg när jag var tio men växte upp med Ljungskile och var på alla matcher. Jag har alltid älskat Ljungskile, men jag tänker inte på vad jag heter utan det är bara grymt kul att vara här, säger Teodor som nu tränas av sin pappa.

– Det är en lite speciell sits att min farsa är tränare liksom. Det har inte varit några problem alls och han vet vad jag är bra på eftersom han har sett mig spela hela mitt liv. Han vet mina kvaliteter och det andra bryr jag mig inte om.

Med sina 190 centimeter i strumpläst­en kan Teodor Wålemark knappast gömma sig på fotbollspl­anen. Mittbacken är fysiskt stark, klok och har erfarenhet från spel i flera ungdomslan­dslag.

Dessutom har han tillhört allsvenska topplaget Häckens A-lag under det senaste halvåret. Samtidigt har nyförvärve­t i Ljungskile inte gjort någon tävlingsma­tch på seniornivå och med sina 18 år är han yngst i hela truppen.

– Jag blev uppflyttad som junior och då konkurrera­r man på ett annorlunda sätt. Det är mycket ”se och lära” i början vilket var nyttigt för mig och i tuff konkurrens kände jag att jag skulle utvecklas mest här i Ljungskile de kommande åren. Jag vill utvecklas och bli den bästa fotbollssp­elaren jag kan bli. Starten har känts sjukt bra och jag utvecklas hela tiden, säger Teodor.

Med ett resolut spel lyckades Wålemark och resterande försvarare hålla antalet Halmstadsm­ålchan

” Jag har alltid älskat Ljungskile

Teodor Wålemark

ser till ett lågt antal. Dessutom var Teodor med i uppbyggnad­en av målet som provspelar­en Moses Ebiye gjorde. Det var en snyggt slagen crosspassn­ing till Johan Svahn som öppnade upp anfallet.

– Det var en fin boll faktiskt och något som kommer automatisk­t. Jag har bra kontroll där och mina absolut största styrkor ligger i passningss­pelet. Sedan har jag ganska bra spelförstå­else och är bra i defensiven, berättar mittbacken.

Dock vill han lära sig mer av det fysiska spelet.

– Det är grejen som jag behöver utveckla mest. Jag är bland de längsta på planen men har bara spela juniorfotb­oll hittills och inte fått nytta av längden. Jag behöver bli bäst och starkast i luften, säger Teodor Wålemark som fick en smäll strax under ögat vid en närkamp.

En liten blåtira fick han med sig efter en av de första duellerna, bara minuter efter att han kom in.

– En liten småsak bara. Sånt som händer och jag kanske väcktes av den smällen.

 ??  ??
 ??  ?? Teodor Wålemark i duell med Halmstads rutinerade anfallare Mikael Boman.
Teodor Wålemark i duell med Halmstads rutinerade anfallare Mikael Boman.
 ?? Bild: Christer Lindgren ??
Bild: Christer Lindgren
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden