Bohusläningen

Från trollkarl till komiker

Han har medverkat i tv-program som både Parlamente­t och Släng dig i brunnen. Nu på lördag kommer komikern Carl Stanley till Uddevalla med sin nya show ”Född 1996”.

- Elin Gustafsson eligus@bohuslanin­gen.se

För två år sedan turnerade han med sin allra första stand up-show ”Ärligt talat” och nu är komikern Carl Stanley återigen aktuell med nya showen ”Född 1996”. På lördag kommer han till Uddevalla och Östrabotea­tern – och han hoppas på ett lite mer angenämt besök än sist.

Det är nu fyra år sedan komikern Carl Stanley senast besökte Uddevalla. Det är också den enda gången han varit i stan – ett besök som enligt honom själv inte var särskilt angenämt.

– Jag gjorde stand up på en krog som jag inte minns namnet på, och det var en ganska berusad person som var lite sur och pratade hela tiden och stal showen lite kan man väl säga, säger Carl Stanley och skrattar.

– Men nu får jag min revansch, tillägger han skämtsamt.

Carl Stanley är född och uppvuxen i Helsingbor­g. För fyra år sedan medverkade han i Parlamente­t för första gången, han har dessutom varit med i ”Släng dig i brunnen” och 2017 åkte han ut på sin allra första turné ”Ärligt talat”. Förutom det driver han även en Youtubekan­al och podcasten ”Tombola podcast” tillsamman­s med komikern Marcus Berggren.

Innan han tog klivet upp på stand up-scenen titulerade han sig dock som trollkarl.

– Till en början satt jag mest hemma och övade, det var lite som mitt World of warcraft-nörderi. Men sedan uppträdde jag med det och höll väl på tills att jag var runt 16–17 år.

Allt eftersom han uppträdde som trollkarl började han även lägga in mer och mer roliga inslag i showerna.

– Jag märkte att det var underhålla­nde, och till slut blev det mer skämt än trolleri.

Han bestämde sig därför för att lägga alla sina trollerigr­ejer i en låda på vinden – och sedan dess är det helt enkelt komikerkar­riären som tagit fart.

– Fruktansvä­rt nervöst. Med trolleriet hade jag ju något att falla tillbaka på även om skämten inte var roliga. Allra första gången kör man oftast bara tre minuter, men det är länge nog för att vara första gången. Men om man har stått tiden ut så har man lyckats. Det är ingen som är speciellt rolig första gången.

– Haha, absolut jag har många sådana minnen alltså. En gång var jag på ett köpcentrum och skulle köra en show för personalen där. Det var bara det att de hade förkrökat hela dagen och var fulla som ägg. Jag fick kanske kontakt med fyra av de 500 som var på plats. Så det gick ju sådär alltså, säger han och skrattar.

Från den nya stand up-showen ”Född 1996” har Carl Stanley dock bara bra och roliga minnen.

– Det är garanterat någon av föreställn­ingarna från den här turnén som varit de allra bästa.

”Född 1996” speglar på sätt och vis Carl Stanleys egen utveckling i livet. Själv beskriver han showen som något mer mogen än ”Ärligt talat” från 2017.

– Mina shower följer det som händer i mitt liv. Jag tycker det är svårt att skriva om ett specifikt tema, så jag kommer i princip att prata om det som hänt sedan förra showen.

– Jag har bland annat skaffat flickvän och kommit till insikt om att jag bara är 23 år och faktiskt inte vet så jävla mycket om livet och hur man ska hantera det. Showen blir som en självbiogr­afi från de senaste åren kan man säga.

– Ja, absolut. När folk blir arga tror jag inte att det är själva ämnet som är problemet, utan att man missuppfat­tar vissa grejer och glömmer av att det faktiskt är på låtsas. Precis som att böcker och filmer kan skildra vad som helst är stand up också en konstform. Sedan kan inte alla alltid vara överens om vilka skämt som ligger på gränsen.

Vad driver dig som komiker?

– Jag tror det här med stand up är perfekt för en tjötig person som mig, jag får liksom utlopp för mitt tjötande. Nu har jag en kanal för allt jag vill ha sagt och jag älskar att åka runt i Sverige och träffa människor i olika delar av landet, ta en promenad innan giget och se vad som händer i stan. Det ska bli spännande att se vad som händer i Uddevalla. Jag har ju som sagt bara varit i Uddevalla den där gången på den där krogen, så det ska bli kul att bygga nya relationer med folket i stan. Det kommer bli en bra kväll.

” Det var bara det att de hade förkrökat hela dagen och var fulla som ägg. Jag fick kanske kontakt med fyra av de 500 som var på plats.

Carl Stanley

stand up-komiker

 ?? Bild: Robert Eldrim ?? Förutom att komikern Carl Stanley har medverkat i tv-program som Parlamente­t driver han även en Youtube-kanal och podden ”Tombola Podcast” tillsamman­s med komikern Marcus Berggren. Nu är han aktuell med sin andra stora turné ”Född 1996” och ett av turnéstopp­en blir Östrabotea­tern i Uddevalla.
Bild: Robert Eldrim Förutom att komikern Carl Stanley har medverkat i tv-program som Parlamente­t driver han även en Youtube-kanal och podden ”Tombola Podcast” tillsamman­s med komikern Marcus Berggren. Nu är han aktuell med sin andra stora turné ”Född 1996” och ett av turnéstopp­en blir Östrabotea­tern i Uddevalla.
 ??  ?? Komikern Carl Stanley är tidigare känd från bland annat Parlamente­t, Släng dig i brunnen och egna showen ”Ärligt talat”. Nu är han aktuell med stand upförställ­ningen ”Född 1996” och på lördag äntrar han scenen inne på Östrabotea­tern.
Komikern Carl Stanley är tidigare känd från bland annat Parlamente­t, Släng dig i brunnen och egna showen ”Ärligt talat”. Nu är han aktuell med stand upförställ­ningen ”Född 1996” och på lördag äntrar han scenen inne på Östrabotea­tern.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden