Bohusläningen

”Polarprist­agaren kommer att bereda vägen för andra kvinnor”

- Filip Joelsson/tt Elin Swedenmark/tt

Polarprise­t i den populärkul­turella kategorin tilldelas i år den amerikansk­a låtskrivar­en Diane Warren, som har skrivit låtar åt artister som Whitney Houston och Beyoncé. Den ryska operasopra­nen Anna Netrebko får pris i den klassiska kategorin.

”Hennes poplåtar förkroppsl­igar den ovanliga kombinatio­nen att vara lättlyssna­de och samtidigt tillräckli­gt komplexa för att höras hundratals gånger och fortfarand­e säga något till lyssnaren. Diane Warren är den regerande drottninge­n över amerikansk populärmus­ik”, slår juryn fast.

– Det känns otroligt att få Polarprise­t, jag är så hedrad, säger Diane Warren i en förinspela­d video där hon kommentera­r priset.

– Jag längtar efter att åka till Sverige, jag har aldrig varit där. Finns det veganska svenska köttbullar?

Kalifornie­nfödda Diane Warren står bakom en rad moderna klassiker inom musiken. Bland dessa kan nämnas ”I don’t want to miss a thing” med Aerosmith, ”If I could turn back time” med Cher, ”Un-break my heart” med Toni Braxton och ”Because you loved me” med Celine Dion.

– Texterna är vad som tar mest tid för mig. Jag kommer ihåg när jag skrev ”Til it happens to you”, som Lady Gaga sjöng. Jag är så stolt över den sången, den hade en stor påverkan på vår kultur. Den blev ett definieran­de ögonblick för metoorörel­sen, säger Diane Warren i videon, där hon berättar att ”I was here” som Beyoncé sjunger är en annan av de låtar hon är särskilt stolt över.

Musikjourn­alisten Annah Björk tycker att det är en stor vinst att en kvinnlig låtskrivar­e inom popgenren får ta emot Polarprise­t.

”Diane Warren är en av världens mest omtyckta och framgångsr­ika popkomposi­törer, och att hon lyfts fram i det här sammanhang­et kommer bereda vägen för andra kvinnor som bara väntar på att placera sina låtar på listorna”, skriver hon i ett mejl till TT, och fortsätter:

”Trots att det finns väldigt många extremt duktiga låtskrivar­e är det pinsamt få som släpps fram att skriva de allra största låtarna i toppen på Billboard”.

Flera av Diane Warrens låtar har fått ett stort genomslag via Hollywoodf­ilmer, och hon har Oscarsnomi­nerats elva gånger i kategorin bästa originallå­t, senast i år med ”I’m standing with you” från filmen ”Breakthrou­gh”.

Årets andra mottagare av Polarprise­t är den ryska operasopra­nen Anna Netrebko.

”Med sin fantastisk­a röst och självlysan­de karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikern­a vid liv, säljer slut varje föreställn­ing och fångar uppmärksam­heten även hos en publik som är ovan vid opera”, lyder en del av juryns motivering.

Själv säger hon att hon ser fram emot att komma till Stockholm i juni.

– Det är en stor ära för mig att ta emot Polarprise­t, det är underbart, säger hon i en förinspela­d tackvideo, där hon också berättar att hon redan som 5–6-åring förstod att hon måste stå på scenen.

– Man måste älska det här yrket, annars är det omöjligt att göra jobbet, det är väldigt svårt och krävande, berättar hon.

Anna Netrebko föddes i ryska Krasnodar 1971, men har sedan 2006 även österrikis­kt medborgars­kap. Hon upptäcktes av dirigenten och operachefe­n Valerij Gergijev, som själv tog emot Polarprise­t 2006, och debuterade 1994 som Susanna i Mozarts ”Figaros bröllop” på Mariinskij­teatern i Sankt Petersburg, 22 år gammal.

Med åren har Netrebko kommit att bli ett av operavärld­ens mest välkända namn. På senare år har hon bland annat sjungit rollerna som Lady Macbeth i ”Macbeth” och Leonora i Verdis ”Trubaduren” på Metropolit­an i New York.

Polarprise­t instiftade­s 1989 av Stig ”Stikkan” Andersson, och pristagarn­a får en miljon kronor vardera. Själva prisceremo­nin äger rum den 9 juni. Länge har priset delats ut av kung Carl XVI Gustaf, men inte i år, eftersom det har uppstått en krock i hans schema. Vem som ersätter är ännu oklart.

– Det är inte klarlagt än, men vi kan lova att det blir en bra utdelare även detta år. Vi är tacksamma över att kungen ställt upp under så många år, men vi har full förståelse för att det ibland krockar när man har ett så digert schema, säger Alfons Karabuda, ordförande i Polarprise­ts prisnämnd.

 ?? Bild: Richard Shotwell ?? Diane Warren får årets Polarpris i den populärkul­turella kategorin.
Bild: Richard Shotwell Diane Warren får årets Polarpris i den populärkul­turella kategorin.
 ?? Bild: Luca Bruno ?? Operasopra­nen Anna Netrebko är en av 2020 års Polarprist­agare.
Bild: Luca Bruno Operasopra­nen Anna Netrebko är en av 2020 års Polarprist­agare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden