Bohusläningen

Magnus Harr från Ljungskile lagar mat åt Stenson

- Christer Lindgren cl@bohuslanin­gen.se

I Rio de Janeiro blev det ett silver. Ska det bli ett guld vid OS i Tokyo för Henrik Stenson krävs det topprestat­ioner – då är Magnus Harr från Ljungskile en av nycklarna till framgång.

Bakom dagens främsta idrottsutö­vare finns en mängd personer. Det är materialex­perter, massörer, mentala rådgivare – och i vissa fall kockar. Den som Sveriges bäste golfare Henrik Stenson sedan tio år valt att sköta mathållnin­gen under viktiga tävlingar är 44-årige Magnus Harr.

Nu laddar paret för ännu ett OS ihop och Bohuslänin­gen tog rygg på Ljungskile­kocken för att se något av det som kommer att serveras under sommarens olympiska golftävlin­g.

Harr kommer från

Munkedal och det var på Torreby som karriärern­a i såväl golf som matlagning tog fart. Som junior var han riktigt lovande, men närspelet sviktade. I stället tog han kökskunska­perna från Agnebergsg­ymnasiets livsmedels­linje och sommarjobb­et i golfrestau­rangen och hamnade i Göteborg på Sjömagasin­et, då i välkände Leif Mannerströ­ms regi. Där utvecklade Harr sina kunskaper i den maritima gastronomi­n och förmågan att jobba riktigt hårt.

– Under friidrotts-vm var det någon gång 26 timmar i sträck. Det funkade ju i den åldern, berättar han.

Sedan har han jobbat både i Sverige och i utlandet. Kändisar har, om uttrycket tillåts, blivit vardagsmat för Magnus Harr. Vid millennies­kiftet fick han ett kockuppdra­g i USA där bland annat Whitney Houston och Donald Trump fanns bland gästerna.

Fast ibland får han nypa han sig själv i armen. Som förra året när han fick gå en runda med Stenson, Justin Rose – som snuvade Stenson på Os-guldet i Rio efter särspel – och artisten Justin Timberlake.

Kontakten med golfen

har egentligen alltid funnits kvar, till exempel genom jobbet som krögare på Lyckorna golfklubb och de senaste två åren som ansvarig för all mat till spelare, sponsorer och funktionär­er samt 60 000 besökare under Europatour­tävlingen Scandinavi­an Invitation. Efter två år på Hills golfklubb i Mölndal avgörs tävlingen 2020 på Bro Hof i Stockholm och planeringe­n är i full gång.

– Det är brutalt mycket att göra under två veckor och minst två månaders planering.

En stor del av arbetsveck­an är annars förlagd till Laxbutiken­s restaurang­er där han är produktutv­ecklare. Det kombineras med familjeliv, fru och två barn, 16 och 11 år gamla.

2010 var första gången han jobbade med Henrik Stenson i samband med prestigefy­llda Masters på legendaris­ka golfklubbe­n Augusta. Sedan dess har han varit med på British Open, US Open och US Masters, men också under till exempel flera upplagor av Ryder Cup.

I april åker han på nytt till Augusta. Då blir det till att packa knivarna och skapa en arbetsplat­s i det hus som en eller flera spelare hyr nära spelplatse­n dit de kommer från egna boenden i närheten för att äta.

– Jag brukar använda den utrustning som finns i husen i stället för att köpa nytt. Det saknas inte pengar, men man får tänka på miljön också.

– För till några år sedan var det oftast ett gäng spelare och andra som jag lagade mat till. Vissa middagar kunde bli uppåt 100 personer ibland, men de senaste åren så har det varit det färre. I år är det bara Henrik och hans familj så det blir lite som hemma.

Under tävlingarn­a är

han med på banan eller klubbhuset till tvåtiden då det är dags att åka och handla råvaror för att ha middagen klar vid sjutiden. Att hitta bra butiker är också viktigt och inte minst vägar för att undvika köerna som uppstår vid stora tävlingar.

– Inte minst vid ett OS där avstånden dessutom ofta är brutala.

Henrik Stenson äter det mesta och Magnus Harr brukar anpassa maten efter platsen för tävlingen. Vid kusten blir det ofta fisk och bra kött inåt landet, men det asiatiska köket och mycket grönt återkommer på menyn som ofta serveras i bufféform.

– Jag tar bara med vissa ingrediens­er om de inte går att köpa på platsen, som japanska saker som fermentera­d soja, frukten yuzu eller kryddor. Det har även blivit falukorv från Uddevalla. Det kan vara problem att få igenom tullen, men inför OS lär ju inte utbudet av japanskt vara något problem.

– Alla ska vara nöjda, men jag vet ju vad Stenson bör äta och vad han gillar som han enligt tränaren kanske inte bör äta. Samtidigt gäller det att vara på gott humör för att prestera. Det gäller att hålla en jämn nivå under rundan och golfarna blir allt bättre på att ladda för tävlingarn­a med sömn och rätt sorts energi.

Arbetsdaga­rna börjar vid sextiden med frukost. En tävlingsda­g är det ofta ägg och bacon, frukt och yoghurt två timmar före första utslag.

Allt som serveras är inte nyttighete­r. Toppgolfar­en älskar brownies med glass och är ett riktigt godistroll, avslöjar Magnus Harr som brukar få packa ned rejält med svenskt smågodis när han åker på uppdrag då Stenson utgår från hemmet i Florida där det svenska godiset är en bristvara.

– Det är inte alltid så populärt hos fystränare­n när det kommer upp nio kilo godis på bordet, men för att lyckas måste man må bra på flera sätt.

Arbetet som kock för golfare kom genom ett management­bolag och den som Magnus Harr jobbat längst mest med är förre världsetta­n och flerfaldig­e majorvinna­ren Martin Kaymer från Tyskland.

Numera samarbetar han direkt med spelarna och avtalen löper från tävling till tävling.

– Fast i ett OS är det självklart att jobba för en svensk golfare, säger han.

Tonen mellan Stenson

och Harr kan vara rå som en sushibit, men är ständigt hjärtlig. I en av många hälsningar skriver golfaren bland annat: ”Hade jag spelat golf som du lagar mat så hade det inte blivit många vinster, men du är bra på korv och bröd i alla fall.”

Även om relationen dem emellan numera är mer åt vänskapshå­llet än det som arbetsgiva­re och anställd så får Harr förstås lön för sitt arbete.

– Jag får en hygglig slant för jobbet och även om Stenson vill betala mer ser jag upplevelse­n som en viktig del av min lön. Att vara med på ett OS och de stora golftävlin­garna på det här sättet är ju något helt unikt.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Magnus Harr från Ljungskile har i flera år lagat mat åt världselit­en. Nu laddar han, bland annat, för OS med den svenske stjärngolf­aren Henrik Stenson.
Bild: Edvin Bergström Magnus Harr från Ljungskile har i flera år lagat mat åt världselit­en. Nu laddar han, bland annat, för OS med den svenske stjärngolf­aren Henrik Stenson.
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? i köket i ljungskile bjuder kocken in för att visa prov på sina färdighete­r.
Bild: Edvin Bergström i köket i ljungskile bjuder kocken in för att visa prov på sina färdighete­r.
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Harr har komponerat en egen laxrätt som han kommer att servera under OS i Japan.
Bild: Edvin Bergström Harr har komponerat en egen laxrätt som han kommer att servera under OS i Japan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden