Bohusläningen

Coop i Tanum erbjuder hjälp att handla

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62400

Tidigare fick Coop-butiken i Tanum shoppingce­nter be sina kunder i riskgrupp att beställa hemleveran­s från Trollhätta­n eller åka till Uddevalla och hämta varor. Men sedan en vecka tillbaka är deras lösning på plats som gör det möjligt för kunder att handla utan att gå in i butiken.

För butikschef­en Anette Bemersten kändes det inte bra att behöva be personer i riskgrupp att beställa mat från Trollhätta­n eller åka till Torp för att hämta. För den som ville få hem maten gick det bara att få leverans två dagar i veckan.

– Och att köra till Torp tycker jag är alldeles för långt. Så det känns mycket bättre att ha lösningen på hemmaplan, säger hon.

På nätet kan

nu deras kunder lägga beställnin­g för att sedan hämta ut den dagen efter på shoppingce­ntrets parkering. Där står ett 30tal kyl- och frysskåp och kunden får i samband med beställnin­gen en kod som den knappar in för att luckan ska öppnas.

– Det är som att spela bingolotto, säger Anette Bemersten och skrattar.

– Mottagande­t har varit väldigt positivt. Förut fick vi mycket frågor kring hur vi sköter packandet för riskgruppe­r men nu handlar frågeteckn­en mer om hur systemet fungerar.

Kunden kan välja

att hämta maten på förmiddage­n eller eftermidda­gen och sedan skåpen installera­des har beläggning­en varit full så gott som varje dag.

Även om det varit problemati­skt ur smittsprid­ningssynpu­nkt att handla på Coop i Tanumshede har inte butiken märkt av någon minskad omsättning.

– Däremot har folks beteenden förändrats. Kunderna handlar mycket mer när de är här. Och söndagarna är inte vad de varit. Då brukade vi ha mycket norrmän här som passade på att handla när de varit i sina fritidshus.

De bekräftade fallen

av covid-19 ökar i Tanums kommun, samtidigt som många längtar ut i vårvärmen.

– Ju längre tiden går desto mer vill du ut och träffa folk, men då gäller det att hålla sig i skinnet, säger Anette Bemersten.

Coop i Strömstad kommer dock inte att ha någon liknande lösning förrän till hösten.

– Leveransti­den bestämdes för två månader sedan och Tanum låg långt före oss, säger Tomas Åström, butikschef.

I dagsläget får kunder i Strömstad höra av sig till den ideella organisati­onen Handlarhjä­lpen om de inte känner kan eller vill handla själva.

– Det finns beslut om att vi inte ska hjälpa kunder med hopplock och inte utsätta oss för smittorisk­en. Det gäller hela Coop väst så vi får inrätta oss efter det, säger han.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Butikschef­en anette Bemersten och marie Hansson har jobbat med att få kyl- och frysskåpen i ordning och utbilda personal i hur de fungerar.
Bild: Arvid Brandström Butikschef­en anette Bemersten och marie Hansson har jobbat med att få kyl- och frysskåpen i ordning och utbilda personal i hur de fungerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden