Bohusläningen

Kamal Mustafa hemma igen – med livet i behåll

-

Han har gått igenom sitt livs prövning – och överlevt covid-19. Kamal Mustafa, 28, är hemma, återförena­d med sina nära och kära. – Jag har haft tur, min familj har haft tur, att jag kom tillbaka, säger han.

En ljummen vårkväll i början av april svänger en ambulans upp på Bandtrakto­rsgatan i Angered. Inne i ett av radhusen i bostadsomr­ådet ligger elitfotbol­lsspelaren Kamal Mustafa, 28, i sin soffa knappt vid medvetande.

Han är ensam, isolerad sedan en knapp vecka tillbaka, i hemmet som han och hans fru Sabina Mislimi Kamal, 26, vanligtvis delar.

Fem dagar tidigare har han varit pigg och frisk, legat på altanen och solat – nu är febern skyhög, han har svårt att andas. Det som började som en lätt förkylning har utvecklats till något helt annat. Han håller sin mobiltelef­on mot örat, men orden från rösten som tillhör en i personalen hos alarmtjäns­ten 112, i andra änden blir allt mer otydliga.

Parets innekatt, Lilo,

vankar fram och tillbaka bredvid honom. Hon jamar oroligt. Kamal känner att hon är där, men så mycket mer än så kan han inte ta in av det som sker.

När ambulanspe­rsonalen kommer in är han inte långt bort från att svimma.

På andra sidan gatan står Sabina och ser sin man bäras ut från huset. Hon har skyndat hem från jobbet, men får inte gå nära.

Ändå vill hon vara där.

För sin egen skull.

För hans skull.

Hon hoppas att han ska känna av hennes närvaro.

– Jag ville se honom, även om det var från andra sidan vägen.

Tankarna som far igenom hennes huvud präglas av oro. Men hon är ändå förhoppnin­gsfull: ”Får han bara hjälp får jag återse honom om ett par dagar igen”, tänker hon.

Det blev inte som hon hade trott. Sabina skulle få tillbaka sin käraste. Kamal skulle komma hem igen – men först efter att han gått igenom sitt livs största prövning.

Solen lyser in

genom fönsterrut­orna och strålarna träffar mitt på två röda hjärtforma­de ballonger som slår i vardagsrum­mets tak.

”Världens starkaste”, står det på den ena.

”Välkommen hem, Kamal”, på den andra.

Luften har gått ur ballongern­a en aning – men budskapet står fast.

En fruktansvä­rd längtan har nått sitt slut.

En älskad person har fått komma hem.

– Det var här jag låg. Kamal sitter i vardagsrum­mets soffa. Han slår två gånger med vänster handflata på soffdynan bredvid honom, innan han lägger sig på rygg och visar exakt hur han var placerad.

För drygt en

månad sedan var det precis så han låg. Då knappt vid medvetande. Nu ligger han där friskförkl­arad, men med en upplevelse i bagaget han aldrig kunnat föreställa sig att han skulle behöva ta sig igenom.

Efter 24 dagar, varav fem på intensiven i Mölndal, blev 28åringen för tio dagar sedan utskriven från sjukhuset.

Fri från smitta. Kry nog att lämna. Avskedet till människorn­a som räddade hans liv glömmer han aldrig.

– Det mest konstiga var när jag gick ut genom dörren, då stod sköterskor­na och läkarna på led. De hade inga masker på sig. Jag såg alla deras ansikten. Jag kände inte igen dem. Jag visste inte vem jag skulle hälsa på. Jag fick en relation till var

Jag kunde göra enkla övningar mellan konerna

och en där inne. Det var någon som gillade Gais, någon som var glad för ishockey, några som bodde i Borås som flyttat till Göteborg. Men jag hade bara sett dem i maskerna, så det var en konstig grej. Jag tackade dem, säger han och fortsätter:

– Det var känslosamt. Alla visste jag spelade fotboll, de gjorde till och med en liten bana till mig i korridoren. Jag kunde göra enkla fotbollsöv­ningar, gå slalom mellan konerna. De gjorde allt för mig.

 ?? Bild: Robin Aron ?? 24 dagar tillbringa­de Kamal Mustafa på Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus, kämpades mot covid-19. Han överlevde och har fått återförena­s med sin fru Sabina och katten Lilo.
Bild: Robin Aron 24 dagar tillbringa­de Kamal Mustafa på Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus, kämpades mot covid-19. Han överlevde och har fått återförena­s med sin fru Sabina och katten Lilo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden