Bohusläningen

Stuga kan vara bas för kokainsmug­gling

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

Fyra personer har nu gripits misstänkta för att ha smugglat 70 kilo kokain till Uddevalla. I utredninge­n figurerar också en stuga i Bohuslän där de misstänkta tros ha bott.

Under måndagen förlängdes häktningst­iden för de tre män som misstänks för att ha smugglat in 70 kilo kokain till Uddevalla. Samtidigt har en fjärde misstänkt gripits i Italien. Under utredninge­n har även en stuga lokalisera­ts där Tullverket tror att de misstänkta har bott.

Det är nu två månader sedan som Tullverket slog till mot Uddevalla hamn. Tre män, i åldrarna 25-30 år, greps på bar gärning när de skulle hämta 70 kilo kokain från ett fartyg som inkommit från Colombia.

Under måndagen hölls det återigen häktesförh­andlingar mot männen, då åklagare Peter Larsson behöver mer tid till utredninge­n. De misstänkta nekar till brott men Uddevalla tingsrätt beslutade att männen ska vara fortsatt frihetsber­övade.

– Vi ligger ungefär mitt i utredninge­n just nu. Det är fortfarand­e en del teknisk utredning som återstår och en hel del åtgärder i utlandet som vi har begärt som inte är färdiga, berättar åklagaren.

Han har tidigare berättat att samtliga misstänkta är utländska medborgare utan närmare anknytning till Sverige. Vilka åtgärder som begärts utomlands vill han inte gå in närmare på.

Förutom att en åtgärd gäller den kvinna i 25-årsåldern som också misstänks för brott och som är häktad i sin frånvaro. Hon har gripits i Italien efter en internatio­nell arresterin­gsorder.

Till P4 Väst

säger Peter Larsson att de misstänkta smugglarna hyrde en stuga i Bohuslän och att Tullverket har gjort beslag där.

– Ja, vi har lokalisera­t en stuga där vi tror att de har bott och det pågår en del undersökni­ngar där. Men mer kan jag inte gå in på i nuläget, säger han till Bohuslänin­gen.

70 kilo kokain har ett värde på över 100 miljoner kronor. Brottsrubr­iceringen är satt till synnerlige­n grov narkotikas­muggling, den allra högsta misstanken, med ett lägsta straff på fängelse i sex år.

Vet ni var drogerna var på väg?

– Jag kan inte gå in på något sådant, men det är så klart att vi försöker få klarhet i det, säger åklagaren.

Samtidigt är Peter Larsson utrednings­ledare i ett andra fall av kokainsmug­gling i Uddevalla. I januari slog hamnen larm om en misstänkt väska som ramlade ur lasten från ett fartyg, som också hade rest från Colombia.

25 kilo kokain

hittades den gången men i det ärendet sitter ingen frihetsber­övad för tillfället. Däremot pågår fortfarand­e utredninge­n. – Vi arbetar fortfarand­e med det men än så länge har inget föranlett till att begära någon häktad, berättar Peter Larsson.

Finns det något samband mellan brotten?

– Det är något vi tittar på förstås men jag kan inte säga något.

 ??  ??
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Under året har två stora kokainbesl­ag gjorts i Uddevalla hamn. Åklagare och Tullverket utreder eventuella samband.
Bild: Lasse Edwartz Under året har två stora kokainbesl­ag gjorts i Uddevalla hamn. Åklagare och Tullverket utreder eventuella samband.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden