Bohusläningen

Vårdade lungsjuk patient – fick corona

- Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se

En undersköte­rska vårdade en lungsjuk patient på äldreboend­et hon arbetade på – en vecka senare låg hon själv inlagd på infektions­kliniken. Hon hade drabbats av covid-19. Nu berättar hon om sjukdomsfö­rloppet, och om rädslan på jobbet.

Med bara ett plastförkl­äde och handskar vårdade undersköte­rskan, som inte vill gå ut med sitt namn, en äldre med feber och lungsympto­m på äldreboend­et där hon jobbade fram till slutet av mars.

– Många av mina kollegor var jätterädda för att bli smittade. Vi hade ingen skyddsutru­stning, säger hon och fortsätter:

– Vi offrar våra liv för andra, men det känns inte som vi är värda någonting för arbetsgiva­ren.

Dagen efter kände hon av vad hon trodde var pollensymp­tom med huvudvärk och snuva. Sen gick sjukdomsfö­rloppet fort. Vårdupplys­ningen rekommende­rade henne att åka till vårdcentra­len, där fick hon medicin mot sina allergisym­ptom och urinvägsin­fektion. Hon stannade hemma från jobbet hela veckan.

Den lungsjuka personen

på boendet blev testad för covid-19, men med negativt resultat.

– Problemet är att det kan visa negativt flera gånger, även om man har det, säger hon.

Men hon blev allt sämre. En knapp vecka efter att hon vårdat brukaren på äldreboend­et med lunginflam­mation fick hon plötsligt hög feber och blev sängliggan­des. Hon hade kraftig smärta i kroppen.

– Det kändes som 20 pers hade misshandla­t mig, säger hon.

– Jag tappade andan och ringde 1177 som sa att jag skulle åka till vårdcentra­len igen. När jag kom fram tyckte de inte att jag hade någonting där att göra.

Undersköte­rskan kördes till Näl. Där konstatera­des att hon hade drabbats av covid-19 och lunginflam­mation.

– Jag var så dålig, jag fick syrgas direkt och hade 40 graders feber. Det var först när jag lades in som jag insåg hur dålig jag var och hur allvarligt det här är, säger hon.

– Läkarna sa att jag fått personen på äldreboend­ets bakterier. Det är därför jag tycker det är så viktigt att testa personal, man kan inte leka med våra liv. Min rädsla när jag jobbade var hela tiden att jag skulle smitta min son som har astma.

Hon låg inne

i sex dygn och fick hjälp med syrgas för att kunna andas.

– Jag var rädd för mitt liv och var nära att läggas i respirator. Man börjar tänka på hur värdefullt livet är. Jag önskar inte min största fiende att ligga där. Det blir ett tankesätt, att det kan ta slut imorgon. Och just det här med att inte kunna andas – nu förstår jag hur jobbigt de med corona har det, säger hon.

– Det enda jag tänkte på var att jag skulle hem till mina barn.

Roger Granat är socialchef i Uddevalla kommun, han förstår personalen­s oro, men menar att de tar riskerna på största allvar.

– Jag har full förståelse för att de känner och har känt oro i den här situatione­n. Det vi befinner oss i är en ny situation för oss alla, vi har inte alla svar nu men kanske om några år, säger han.

Fackombude­n och Uddevalla

kommun har varit oense om tillgången till skyddsutru­stning för personalen. I mitten av april satte facket skyddsstop­p på äldreboend­et Rosenhäll, men bara timmar senare var det över. Nu är parterna överens. Personalen erbjuds förkläde och handskar, men inför varje misstänkt eller bekräftat coronafall ska skyddsombu­det och arbetsgiva­ren göra en konsekvens­analys av vilken utrustning som behövs i det enskilda fallet.

– Vi går efter Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. Man får skyddsutru­stning om det är misstänkt eller bekräftat coronafall. Men det är en riskbedömn­ing i varje enskilt fall beroende på vilka symptom. Generellt gäller plastförkl­äde och handskar, säger Roger Granat.

Känner du dig själv trygg med vilken skyddsutru­stning ni erbjuder personalen?

– Jag har fullt förtroende för våra experter, frågan har prövats av arbetsmilj­överket också. Vi tar detta på fullt allvar.

Nu har undersköte­rskan bytt arbetsplat­s och jobbar med covid-patienter på sjukhus.

– Jag vill vara där det är störst behov. Det är tack vare personalen på infektion som jag lever, de räddade mitt liv. Jag är så evigt tacksam för dem, de är verkligen änglar. Nu vill jag själv vara en av dem som ställer upp, säger hon.

Nu vill jag själv vara en av dem som ställer upp undersköte­rska som själv vårdades för covid-19 på sjukhus

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? ”Det kändes som 20 pers hade misshandla­t mig”, säger undersköte­rskan i Uddevalla som smittades av corona.
Bild: Fredrik Sandberg/tt ”Det kändes som 20 pers hade misshandla­t mig”, säger undersköte­rskan i Uddevalla som smittades av corona.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden