Bohusläningen

Uppror bland kustkommun­er kan ge ny lag

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

” Det ska väl inte vara så svårt att ändra en lag tillfällig­t

Flera kommuner fortsätter kampen om att slippa ge hemtjänst till fritidsboe­nde. Nu överväger man att trotsa lagen.

Regeringen har svarat på nödropet från Bohuslän om att slippa ge hemtjänst för fritidsboe­nde under den pågående pandemin, något som tidningen GT var först att berätta om. Beskedet från Stockholm är i korthet att de förstår situatione­n men att det inte finns några planer på att ändra nuvarande lagar. Men det mesta pekar på att det finns majoritet i riksdagen för en tillfällig ändring av lagen.

För cirka två månader sedan togs beslut i Sotenäs och Orust kommuner att inte ge hemtjänst till fritidsboe­nde i de två kommunerna. För ungefär en månad sedan skickades en skrivelse som underteckn­ats av elva kommunalrå­d i Bohuslän till socialmini­ster Lena Hallengren (S). Svaret från ministern innebär ett nej till att ändra socialtjän­stlagen på det sätt som de elva kommunalrå­den vill.

Catharina Bråkenhiel­m (S) kommunalrå­d på Orust

En av de

som varit framträdan­de i den här frågan är Mats Abrahamsso­n (M), kommunalrå­d i Sotenäs kommun. Han är besviken efter Lena Hallengren­s svar.

– Men jag har förhoppnin­gar om att det är annorlunda i riksdagen och att det kan bli någon typ av beslut där, säger han.

En sak som ställt till det för kustkommun­erna är en dom i förvaltnin­gsrätten som gäller ett hemtjänstä­rende i Falkenberg. Domen innebar att det var fel att neka en fritidsboe­nde tillfällig hemtjänst. Men detta påverkar inte Sotenäs kommun.

– Vi tänker fortsätta att neka hemtjänst till delårsboen­de och den här domen är inte något prejudikat, säger Mats Abrahamsso­n.

Vad gör ni om det det kommer en liknande dom men i Sotenäs?

– Det är något som omsorgsnäm­nden får ta ställning till.

Catharina Bråkenhiel­m (S), kommunalrå­d på Orust, tänker driva frågan till sin spets trots en

Jo-anmälan och domen i Förvaltnin­gsrätten.

– Det ska väl inte vara så svårt att ändra en lag tillfällig­t, säger hon.

Frågan har växt i omfattning sedan utspelet från Sotenäs och Munkedal för två månader sedan. Förra veckan diskuterad­es frågan i socialutsk­ottet och företrädar­e från Sveriges kommuner och regioner var på plats för att informera om situatione­n. Ett 60-tal kommuner stödjer det så kallade hemtjänstu­pproret.

Johan Hultberg (M),

riksdagsma­n från Fjällbacka och ledamot i socialutsk­ottet, var en av de första politikern­a som lyfte den här frågan. Enligt honom vill Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna också se en tillfällig ändring av lagen.

Nu ställer även Centerpart­iet upp på detta.

– Vi kommer att uppmana regeringen att komma med ett förslag om att tillfällig­t ändra lagen, säger Fredrik Christenss­on (C), riksdagsma­n från Lysekil.

 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Hemtjänstu­pproret tilltar i styrka och flera kommuner överväger lagtrots. Vi tänker fortsätta att säga nej till fritidsboe­nde som ansöker om hemtjänst på sommaren, säger kommunalrå­det Mats Abrahamsso­n (M).
Bild: Ingvar Spetsmark Hemtjänstu­pproret tilltar i styrka och flera kommuner överväger lagtrots. Vi tänker fortsätta att säga nej till fritidsboe­nde som ansöker om hemtjänst på sommaren, säger kommunalrå­det Mats Abrahamsso­n (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden