Bohusläningen

Norge ger en liten glimt av hopp om sommaren

Regeringen­s besked om öppning inom Norden är trots allt positivt. Men det ställer också krav på Sverige att ha coronasmit­tan under kontroll.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Som väntat meddelade Norges regering under fredagen att rekommenda­tionen om att inte resa utomlands kvarstår, vilket är samma hållning som även Sverige har. Statsminis­ter Erna Solberg tar som bekant inga risker med vare sig virussprid­ningen eller den allmänna opinionen.

Ett populärt besked gavs: att norrmännen inte får några begränsnin­gar för att åka på semester – inom Norge. Inreseregl­erna kvarstår, vilket innebär att utländska turister inte kommer att komma in i Norge i sommar. Även om reseregler­na gäller till den 20 augusti, meddelade också regeringen att en omvärderin­g av resor till och från nordiska länder ska göras innan den 15 juni. Detta är ett mycket positivt besked för gränshande­ln. Inresekara­ntänen gäller fortfarand­e, men ”regjeringe­n vil på samme datoer som for reiseråden­e vurdere om det kan lettes på denne”.

Erna Solberg var också tydlig med att hon vill se ett gemensamt nordiskt beslut. Det är en tydlig markering mot flera danska politikers vilja att endast öppna upp Danmark mot Norge och Tyskland, men inte Sverige.

Det finns flera

scenarier som är tänkbara. Man kan tänka sig att de nordiska länderna släpper avrådan mot utrikes resor inom Norden och att man har gemensamma eller snarlika rekommenda­tioner och begränsnin­gar som gäller hotell, campingar, restaurang­er och allmänna sammankoms­ter med mera.

Även små lättnader kan innebära stor skillnad för de norrmän som behöver titta till sina sommarhus eller vill kunna segla över gränsen till Sverige. Det kan också betyda mycket för gränshande­ln och turistindu­strin.

– Det er noe vi må ha dialog rundt og snakke sammen om. Vi ønsker en situasjon der alle de nordiske sammen kan åpne opp, men vi har dialog med myndighete­ne i de andre landene for å se hva vi kan få til, säger näringsmin­ister Iselin Nybø till VG.

Men allt handlar

inte bara om fritidsres­or. En mycket viktig öppning är också justitiemi­nister Monica Maelands besked att släppa karantänsp­likten på arbetsreso­r under sommaren och ersätta karantänen med en egenvärder­ing av symptomen. Det innebär att inte bara dagpendlar­e kan korsa gränsen, utan många andra personer som har ärenden i arbetet till och från Norge. Det är viktigt för att få företag och ekonomin att börja fungera igen.

De närmaste veckorna blir avgörande för Sveriges del. De viktigaste kurvorna måste peka åt rätt håll, det så kallade R-noll-talet måste stadigt ligga under ett. Annars kan man anta att Norge och inte heller Danmark vill vara med om en nordisk öppning. I Danmark och Finland är ju tongångarn­a betydligt mer avvaktande från politiskt håll angående en öppning mot Sverige. Utrikesmin­ister Ann Linde för en intensiv dialog med Danmark, vars regering har meddelat att de tänker fatta beslut senast 1 juni. För danskar reser ju redan till Sverige.

– Jag konstatera­r ju bara att det är många danskar som drar nytta av att vi har öppna regler och jag förutsätte­r att alla de danskar som kommer till Sverige följer Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner när de är på svenska sidan, säger Ann Linde till TT.

Den 15 juni

är samma vecka som den norska skolan slutar, så man får anta att datumet är valt för att kunna ge barnfamilj­erna besked om hur sommaren ska se ut. Förhoppnin­gsvis kan många norrmän få njuta av en bohuslänsk sommar. Det skulle vara positivt för dem – och för oss. Fredagens besked är trots allt en strimma av hopp.

 ?? Bild: Terje Pedersen ?? Erna Solberg hade en intensiv helg. På fredagen var det presskonfe­rens och sedan firades 17 mai på söndagen, vilket för statminist­erns del avslutades med att hon medverkade i tv-programmet ”Alla mot en” på söndagskvä­llen i NRK.
Bild: Terje Pedersen Erna Solberg hade en intensiv helg. På fredagen var det presskonfe­rens och sedan firades 17 mai på söndagen, vilket för statminist­erns del avslutades med att hon medverkade i tv-programmet ”Alla mot en” på söndagskvä­llen i NRK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden