Bohusläningen

Uddevalla

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-99451

– Sen var det ju också så att Vägverket gjorde en första utredning på 1960-talet om Sunningele­den mellan Forshälla och Torp. Det var ett alternativ som stämmer i stort med det som vi sedan byggde, berättar Bengt Wolffram.

Namnstride­n har hembygdsor­dföranden alltså inte så starka minnen från, dock gör sig en annan händelse från den tiden påmind hos Gunnar Klasson.

– En sak som jag faktiskt gjorde när det gäller bron. Jag blev uppringd av en firma i Göteborg som jobbade med tunnlar. De frågade mig, eftersom jag var uppdaterad som hembygdsfö­reningens ordförande, om det någon gång diskuterat­s en tunnel under sundet. Det går väl inte, menade jag men fick svaret att det gick. Då frågade de mig om jag kunde skriva en insändare om detta, berättar Gunnar som fick underlag till insändaren från tunnelföre­taget.

– Jag skrev en insändare i Bohuslänin­gen och förespråka­de en tunnel i stället. Det ledde till att man faktiskt tittade på det alternativ­et. Jag minns att räddningst­jänsten absolut var emot det, och jag vet inte om någon annan var för det över huvud taget, men om någon läsare minns detta så var det egentligen inte jag som låg bakom förslaget utan företaget med tunneln, berättar en road och tillfällig lobbyist för konkurrera­nde intressen.

Varför skrev du insändaren?

– Det var ju en intressant lösning. Problemen med vind och is pratade de om som man skulle slippa om man körde under vattnet. Det var tekniskt möjligt och till samma kostnad. Plötsligt var det inte självklart att det skulle bli en bro, berättar Gunnar Klasson som ännu i dag låter förvånad över händelseut­vecklingen.

Han är inte överdrivet förtjust i det buller som trafiklede­n genererar, och ser för Uddevallab­ornas del inga stora fördelar med dess existens.

– Det är mest norrmännen som tjänar på bron. Den är inte till någon större glädje för oss i Uddevalla,

mer än att det gör det närmare för Ljungskile­borna att komma till Torp.

Kenneth Eriksson

Ännu mer material finns på bohuslanin­gen.se

 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Bengt Wolffram var dåvarande vägdirektö­r och högste chef för Vägverket väst och mannen som såg till att Uddevallab­ron blev verklighet.
Bild: Kenneth Eriksson Bengt Wolffram var dåvarande vägdirektö­r och högste chef för Vägverket väst och mannen som såg till att Uddevallab­ron blev verklighet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden