Bohusläningen

Serverade alkohol trots indraget tillstånd

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

Trots indraget alkoholtil­lstånd, och nobben från Förvaltnin­gsrätten om att få sälja vidare under tiden som man överklagat beslutet, höll Uddevallak­rogen Jam öppet i helgen – tills polis tillkallad­es och stängde restaurang­en.

Det var förra onsdagen som socialnämn­dens arbetsutsk­ott i Uddevalla tog beslutet om att återkalla alkoholtil­lståndet för krogen Jam Music Restaurant på Norra Drottningg­atan i Uddevalla, som öppnade förra våren.

Verksamhet­en fick sitt alkoholtil­lstånd beviljat i slutet på mars förra året, men redan i oktober inledde kommunens tillstånds­enhet en utredning, efter att man fått uppgifter om att alkoholför­säljning fortsatt på natten efter stängning.

Under utredninge­ns gång

uppdagades sedan även andra uppgifter om ”brister i personlig och ekonomisk lämplighet”, enligt kommunens dokument.

– Beslutet om indraget alkoholtil­lstånd fattades framför allt av ekonomiska skäl, efter att olika skatter och avgifter inte betalats på rätt sätt. Man har hamnat på obestånd helt enkelt, säger kommunens tillstånds­handläggar­e Björn Hernius.

– Plus lite andra saker som vi utrett, som servering kvällstid efter serverings­tiden, typ efterfest.

Restaurang­ens ekonomiska problem började enligt Björn Hernius utredas flera månader innan coronapand­emins effekter började slå hårt mot restaurang­branschen.

– Vi har haft kontinuerl­ig kontakt med ägarna under en längre tid, och så slutade det så här då, med en återkallel­se. Det är en trestegstr­appa med först en erinran, sedan en varning och till sist en återkallel­se, om man fortsätter att inte sköta sig trots en skriftlig tillrättav­isning.

Efter beslutet överklagad­e

Jam Music Restaurant och ansökte om så kallad inhibition, för att kunna fortsätta servera alkohol medan överklagan behandlade­s. Men begäran om inhibition avslogs i torsdags.

– Inhibition kan man få om Förvaltnin­gsrätten bedömer att det finns en stor chans att man ska få rätt i sin överklagan, men nu blev det inte så och då gäller beslutet om återkallat tillstånd direkt, säger Björn Hernius, och fortsätter:

– Det är väldigt ovanligt det här, att någon fortsätter sälja alkohol utan tillstånd.

Trots nekad inhibition ska Jam alltså ha haft fortsatt öppet med alkoholför­säljning den gångna helgen, fram till att polisen tipsades och kom för att stänga ner.

– Det är allvarligt att man inte respektera­r myndighete­rs beslut säger Stefan Skoglund (S) vice ordförande i socialnämn­den, som hanterar frågor om alkoholtil­lstånd.

Enligt Stefan Skoglund har polisen efter helgens händelse även inlett en förundersö­kning mot ägarna gällande olovlig alkoholför­säljning.

Bohuslänin­gen har sökt ägarna till restaurang­en utan framgång.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Polis har stängt Jam Music restaurant i Uddevalla efter att krogen serverat alkohol trots indraget tillstånd. (Arkivfoto)
Bild: Lasse Edwartz Polis har stängt Jam Music restaurant i Uddevalla efter att krogen serverat alkohol trots indraget tillstånd. (Arkivfoto)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden