Bohusläningen

Dödssiffra­n stiger inom Nu-sjukvården

- Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se Källa: VGR Data och analys

Västra Götalandsr­egionen har nått en platå i antal covid-19patiente­r som vårdas på sjukhus. Under våren har 147 patienter friskförkl­arats och skrivits ut från NUsjukvård­en. Samtidigt som 44 patienter har avlidit, där majoritete­n har varit över 65 år.

Den 17 mars skrevs den första patienten med covid-19 in på Nu-sjukvården. Sedan dess har antalet patienter ökat stadigt.

Men i förra veckan deklarerad­e Västra Götalandsr­egionen att man nått en platå i antal patienter som vårdas.

På måndag vid

klockan 11.00 vårdades totalt 311 patienter i regionen, varav 54 personer inom Nu-sjukvården.

– Det är ungefär lika många som vi haft de senaste veckorna, så vi har nått en platå, säger Niklas Claesson, kommunikat­ionschef inom Nu-sjukvården.

Men vi kan

inte pusta ut än.

– Vi skriver ut en hel del patienter, men vi skriver också in en hel del, faran är inte över. Människor i vårt område fortsätter att insjukna allvarligt i covid-19 och det är jättevikti­gt att vi fortsätter hålla oss till riktlinjer­na och inte utsätter våra riskgruppe­r för smitta, säger Niklas Claesson.

Hittills har 3 698

personer med covid-19 avlidit i Sverige, 44 av dem har vårdats inom Nu-sjukvården. 90 procent av de avlidna har varit över 65 år gamla.

– Det är tydligt att det framför allt är äldre som drabbas hårt av den här sjukdomen.

Covid-patienter som intensivvå­rdas

inom Nu-sjukvården ligger i genomsnitt nedsövda i tolv dygn.

Att behandlas med respirator är tufft, vilket gör att äldre ofta vårdas på andra sätt, förklarar Niklas Claesson.

– Tolv dagar i respirator är oerhört krävande för kroppen. Det kräver att man har en god grundkondi­tion. Om en patient tidigare är sjuk och skör är det sällan meningsful­lt med intensivvå­rd. Då är det bättre att på ett respektful­lt sätt vårda patienten på ett annat sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden