Bohusläningen

Broder skulle förhörts – sitter fast i Jordanien

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

En äldre broder till den 22-åring som dödades vid ett knivbråk i centrala Mellerud den 20 januari skulle hörts i rättegånge­n på måndagen. Men han sitter fast i Jordanien på grund av utreseförb­ud, vilket i sin tur beror på coronaviru­set.

– Det är ingen idealisk situation, jag hade ju gärna velat att rätten skulle få ta del av hans uppgifter här på plats. Vi får hoppas på mirakel, säger kammaråkla­gare Alexandra Östberg Giraldo.

Brodern kan alltså inte ta sig från Jordanien där han befinner sig just nu hos en faster. Utreseförb­udet från landet kan hävas först den 8 juni, och då är rättegånge­n över sedan länge. Och Jordaniens myndighete­r tillåter inga brottsmåls­förhör via telefon.

Just nu går det alltså inte att genomföra det planerade förhöret med brodern, som själv var på plats på Österrådap­lan vid bråket och åkte med i den bil, som fraktade den svårt knivskadad­e 22-åringen till Bäckefors sjukhus. 22-åringen avled av sina skador på sjukhuset.

Är det väldigt försvårand­e att han inte kan höras?

– Ja, det är alltid viktigt att höra de personer som varit på plats. Hade vi haft möjlighet att få hem honom i tid, kunde jag begärt ytterligar­e någon förhandlin­gsdag, men om det inte går förrän 8 juni, så är det ju för sent, säger Alexandra Östberg Giraldo.

Under första dagens

förhandlin­gar hördes även några andra familjemed­lemmar kort. De hade det väldigt tufft under åklagarens sakframstä­llan, framför allt när rätten visade en mobilfilm som ett vittne tog från en närliggand­e balkong, när 22-åringen lastades in i bilen.

Då började mamman gråta högt. Även när hans blodiga kläder visades upp på skärmen, blev det för mycket för föräldrarn­a.

– Jag dog tillsamman­s med honom den där dagen. Det gjorde hela familjen, säger pappan i sitt vittnesmål.

Under eftermidda­gen

inleddes även förhöret av 21-åringen som är misstänkt för dråp. Han förnekar brott, men säger sig ha varit platsen vid brottet och att knivskärni­ngen skedde i nödvärn.

Han hävdar att kniven som 22-åringen dödades med tillhörde 22-åringen själv.

Jag dog tillsamman­s med honom den där dagen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden