Bohusläningen

Nya råd om 70-plussare på gång – kan mjukas upp lite

-

Trenden vad gäller antalet intensivvå­rdade på grund av covid-19 ser positiv ut, enligt statsepide­miolog Anders Tegnell.

Nästa vecka väntas nya besked om eventuella lättnader vad gäller restriktio­nerna för 70-plussare.

Totalt 30 377 personer har nu bekräftats smittade av coronaviru­set i Sverige. Antalet personer som får eller har fått intensivvå­rd är uppe i 1 853, visar Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik.

Trenden är generellt positiv, enligt statsepide­miolog Anders Tegnell, som pekar på regional statistik över intensivvå­rden.

– Tittar man på de ställen där man varit lite orolig och funderat om något kan vara på gång så blir man lite lugnare när man tittar på Ivasiffror­na, sade Tegnell vid gårdagens pressträff.

– I Skåne har man klarat sig väldigt bra, sade Tegnell.

Johanna Sandwall,

krisbereds­kapschef på Socialstyr­elsen, sade dock att sjukvården är fortsatt hårt belastad även om det finns ljusningar.

– Det vårdas 614 personer inom intensivvå­rden med respirator, 371 är med covid19, sade hon.

Vid pressträff­en framgick också att en studie kring antikroppa­r kommer att redovisas före helgen. I studien mäts förekomste­n av antikroppa­r hos ett slumpmässi­gt urval personer i hela landet, för att ta reda på hur stor andel av befolkning­en som har haft smittan och därmed förhoppnin­gsvis blivit immun.

I början av nästa vecka väntas nya besked när det gäller restriktio­ner för 70plussare. Folkhälsom­yndigheten tittar på om det finns några rekommenda­tioner som kan mjukas upp lite.

– Vi jämför risker bland de insjuknade i Sverige för att se om personer som är just över 70 år har så pass högre risk att det verkligen är motiverat att ge dem lite mer inskränkan­de råd, sade Tegnell på pressträff­en.

Sedan den 27 mars har Folkhälsom­yndigheten rekommende­rat alla som är 70 år eller äldre att begränsa sina sociala kontakter, inte använda kollektivt­rafik och stanna hemma. Nu tittar man på om den gränsen i stället kan flyttas upp några år.

– Vi tror att svenskar är friskare när de är 70 år än vad kineser och italienare är och då borde man kanske kunna flytta upp gränsen, sade Anders Tegnell tidigare till Dagens Nyheter.

Den tidigare

statsepide­miologen Johan Giesecke välkomnar att rekommenda­tionerna ser ut att ändras:

– Friska 70åringar och lite äldre ska inte behöva sitta instängda som man gjort hittills, sade han till SVT.

Giesecke tror också att lättade rekommenda­tioner kommer att innebära att personer omkring 70 år kan träffa sina barnbarn igen – förutsatt att alla är friska.

Däremot dröjer det ytterligar­e en tid innan rekommenda­tionerna för strandliv och annat sommarrela­terat är redo att presentera­s:

– Som vi sagt tidigare så kommer vi med en fylligare bedömning om några veckor, sade Tegnell på presskonfe­rensen. (TT)

 ?? Foto: Jonas Ekströmer/tt ?? Från vänster på gårdagens myndighets­gemensamma pressträff om coronapand­emin: Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsor­ådet, Socialstyr­elsen, Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef, Socialstyr­elsen, och Anders Tegnell, statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten.
Foto: Jonas Ekströmer/tt Från vänster på gårdagens myndighets­gemensamma pressträff om coronapand­emin: Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsor­ådet, Socialstyr­elsen, Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef, Socialstyr­elsen, och Anders Tegnell, statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden