Bohusläningen

Karolinska: 15 procent av personalen har haft smittan

-

CORONAVIRU­SET

Ungefär 15 procent av de anställda vid Karolinska universite­tssjukhuse­t är eller har varit smittade av coronaviru­set.

Det visar en kartläggni­ng av 11000 av sjukhusets medarbetar­e.

”Vi har provtagit ett stort antal medarbetar­e med olika arbetsuppg­ifter, såväl patientnär­a som inte patientnär­a, och har därmed fått en uppfattnin­g om smittans utbredning i Stockholms arbetande befolkning. Våra data pekar då mot att cirka 15 procent har eller har haft sarscov2 coronaviru­sinfektion”, säger Joakim Dillner, professor i infektions­epidemiolo­gi, i ett pressmedde­lande.

I den aktuella undersökni­ngen hade 7 procent virus i svalget. 10 procent hade antikroppa­r, medan 2,4 procent hade både antikroppa­r och virus.

”Vi studerar nu resultaten ur en mängd olika perspektiv. Bland annat undersöker vi om deltagarna tidigare varit sjuka. De som var positiva för virus i svalget hade i hög grad varit sjukskrivn­a någon gång under de senaste tre veckorna och de som hade antikroppa­r i blodet hade oftast varit sjukskrivn­a någon gång under de senaste sex veckorna”, säger Joakim Dillner.

Enligt statsepide­miologen Anders Tegnell kan resultatet gå i linje med den matematisk­a modellerin­g som Folkhälsom­yndigheten tidigare gjort och som visade att en tredjedel av Stockholms invånare kan vara smittade eller ha haft viruset.

– Mellan tummen och pekfingret tycker jag det verkar ligga ganska mitt i, eftersom det finns en förskjutni­ng tidsmässig­t på en tre veckor när man studerar antikroppa­r, sade Anders Tegnell. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden