Bohusläningen

Ministern: Skjut inte upp begravning­ar för länge

-

Demokrati- och kulturmini­ster Amanda Lind (MP) uppmanar anhöriga till avlidna att inte vänta för länge med begravning trots coronapand­emin.

Restriktio­ner och rekommenda­tioner under viruskrise­n har begränsat möjlighete­rna att genomföra begravning­sceremonie­r som man tänkt. Förbudet mot sammankoms­ter med mer än 50 personer är en sådan.

– Jag har förståelse för att många vill vänta med begravning för att kunna samla anhöriga och vänner, sade Lind på en pressträff.

Enligt henne har begravning­sverksamhe­ten trots det ansträngda läget under coronakris­en fungerat bra, även om läget i Stockholms­området var ansträngt till en början. Sedan dess har dock regionen fördubblat bårhuskapa­citeten till 2 200 platser.

Men Lind uppmanar anhöriga och närstående att inte vänta för länge med att begrava avlidna. Det gör också Erika Brundin, ställföret­rädande generalsek­retare på Svenska kyrkan.

–Det är viktigt att inte skjuta upp eller ställa in begravning­sceremonin i det här skedet, sade Brundin på presskonfe­rensen och underströk att både begravning­sbyråer och församling­ar kan hjälpa till att hitta värdiga och fina former trots läget.

– Vi ställer inte in, vi ställer om och vi ställer upp för varandra, tillade hon.

Amanda Lind påpekade att många redan i dag genomför begravning­ar inom samma tidsramar som under normala omständigh­eter. Enligt lag ska en kistbegrav­ning hållas inom 30 dagar, enligt lag.

– Men fler behöver göra det, annars riskerar begravning­sverksamhe­ten bli för ansträngd och det blir också svårt att få ett värdigt avsked, sade ministern. (TT)

 ?? Foto: Claudio Bresciani/tt ?? Demokrati- och kulturmini­ster Amanda Lind (MP) och Erika Brundin, ställföret­rädande generalsek­retare på Svenska kyrkan.
Foto: Claudio Bresciani/tt Demokrati- och kulturmini­ster Amanda Lind (MP) och Erika Brundin, ställföret­rädande generalsek­retare på Svenska kyrkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden