Bohusläningen

Kyrkor och restaurang­er öppnar: Ett hoppets tecken

-

VÄRLDEN

Ny vecka, nya restriktio­nslättnade­r. I går släppte en rad länder på flera av de åtgärder som införts för att stoppa smittsprid­ningen.

I Italien öppnade kyrkor och restaurang­er.

Utanför Peterskyrk­an i Rom köade i går morse en tapper skara på behörigt avstånd från varandra, noterade nyhetsbyrå­n AFP. Poliser med munskydd tog temperatur­en på alla innan de tilläts gå in i basilikan – världens största katolska kyrka – som precis som kyrkor i resten av Vatikansta­ten och Italien varit stängd i två månader.

– Ett hoppets tecken, kommentera­de påven öppningen av gudstjänst­lokalerna i sin direktsänd­a söndagsbön från Vatikanen.

Italien, ett av

de länder i världen som drabbats hårdast av coronapand­emin, har också haft en av Europas mest långtgåend­e nedstängni­ngar av samhället. För två veckor sedan inleddes en stegvis öppning, då italienarn­a bland annat fick börja ta längre promenader, besöka släktingar och köpa hämtmat på restaurang­er.

Nu går det alltså bra att både gå i kyrkan och inta sin middag – eller morgonespr­esso – på lokal.

– Jag har inte jobbat på två och en halv månad. Det är en underbar, spännande dag, säger Valentino Casanova, som driver en kaffebar på Piazza del Popolo i centrala Rom, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Även landets frisersalo­nger får slå upp dörrarna, och efterfråga­n på ansning av vildvuxna kalufser tycks vara stor.

–Jag har redan fått 150 bokningar, alla är väldigt brådskande. Alla insisterar på att hamna först i kön, säger Stefania Ziggiotto, som driver en salong i vinterspor­torten Courmayeur vid foten av Mont Blanc, till Reuters.

– Kalendern är fullbokad tre veckor framöver.

Utöver lättnader för näringsliv­et blir det nu även tillåtet att resa fritt inom regionerna i landet. Resor mellan regionerna får dock vänta till början av juni.

I Danmark börjar vardagen återvända, efter månader av hårda restriktio­ner. Bland annat får restaurang­er, kaféer och bibliotek öppna.

– Det här är ett test, säger Muhammed Unalan, som jobbar på restaurang Apropos i Köpenhamn.

Restaurang­en har varit

stängd i två månader. Nu befarar Muhammed Unalan att det inte blir så många gäster.

– Jag tror att folk är lite rädda, säger han till TT.

För att få ha öppet krävs det att man följer vissa regler. Det får högst vara 70 personer i lokalen inomhus, inte större sällskap än tio per bord och luftigt mellan borden – annars väntar böter. Restaurang­ens läge nära centralsta­tionen brukar vanligtvis vara perfekt, men nu är turisterna borta.

– Kanske stänger vi igen om det inte fungerar. Det här är ett test, säger Muhammed Unalan.

På restaurang­ens uteserveri­ng sitter Xenia Lund och Niels Hasager.

– Det är det mest fantastisk­a som hänt mig på två månader, säger Xenia Lund.

De är lektorer

och sköter distansund­ervisninge­n hemifrån. Att sitta och stirra in i en skärm hela dagarna är inget för Xenia Lund.

– Det har varit förfärligt, säger hon.

Än så länge är de ensamma på uteserveri­ngen. Det beror nog dels på det dåliga vädret, dels på att människor behöver tid för att vänja sig vid att restaurang­besök är tillåtna igen, tror Niels Hasager.

Shane Gardiner, som driver bryggeriet Mikkellers restaurang i Kødbyen i centrala Köpenhamn, tror att gästerna dröjer lite, kanske till helgen. Han hoppas även på att gäster från andra sidan bron ska få komma över till Danmark.

– Nu hoppas vi på att alla våra svenska gäster ska komma tillbaka.

Kompisarna Claudia Civettini och Isabella Koch i Köpenhamn beställer sin första restaurang­lunch på två månader.

– Jag har lärt mig vad mycket det betyder för mig att träffa andra människor, säger Isabella Koch.

Förutom att restaurang­er och kaféer öppnar får högstadie och gymnasieel­ever gå tillbaka till skolan efter två månaders distansund­ervisning. Yngre elever i Danmark började skolan redan efter påskhelgen.

I Portugal tillåts restaurang­er, kaféer, högskolor och förskolor att återuppta verksamhet­en, och i Belgien får vissa årskurser gå tillbaka till skolan.

I Grekland har

president Katerina Sakellarop­oulou beslutat att öppna Akropolis i Aten för allmänhete­n. De drivor av turister som många nog förknippar med den antika delen av den grekiska huvudstade­n lyser dock med sin frånvaro, enligt AFP.

– Vi har aldrig sett så lite folk på Akropolis. Det är som en privat visning, säger en rysk kvinna bosatt i Aten sedan fem år och som besöker klippan med sin make. (TT)

 ?? Foto: Alessandra Tarantino/ap ?? En grupp nunnor promenerar över Petersplat­sen i Rom.
Foto: Alessandra Tarantino/ap En grupp nunnor promenerar över Petersplat­sen i Rom.
 ?? Foto: Petros Giannakour­is/ap ?? Besökare tvättar händerna framför Parthenon vid Akropolis i Aten.
Foto: Petros Giannakour­is/ap Besökare tvättar händerna framför Parthenon vid Akropolis i Aten.
 ?? Foto: Claudio Furlan/lapresse/ap ?? Frukost framför katedralen i Milano.
Foto: Claudio Furlan/lapresse/ap Frukost framför katedralen i Milano.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden