Bohusläningen

Mcilroy och Johnson vann PGA:S välgörenhe­tsmatch

- Martin Yngve/tt

Rory Mcilroy och Dustin Johnson. De vann den första ”tävlingen” på Pga-touren på tio veckor, en välgörenhe­tsmatch i Florida.

– Det var kul att vi fick in så mycket pengar, det var det viktigaste. Men att komma ut och spela igen var också skönt, sa Johnson efter segern.

I en välgörenhe­tsmatch för att samla in pengar i kampen mot coronaviru­set spelade duon Rory Mcilroy och Dustin Johnson mot Rickie Fowler och Matthew Wolff på Seminole Golf Club vid Floridas Atlantkust – med cirka två klubbors avstånd mellan spelarna och utan publik.

Kvartetten gick runt de till slut 19 hålen följda bara av ett dussintal personer, de flesta från tv-produktion­en, och bar sina egna klubbor i bärbagar. Plus mikrofoner så att tv-publiken kunde följa deras ordväxling­ar.

Tävlingen i sig

var i form av en så kallad ”skins game”, alltså matchspel med prissummor på varje hål. Tv-publiken över hela världen kunde under tävlingen skänka pengar till de välgörenhe­tsorganisa­tioner paren spelade för.

När sista bollen rullat i hade båda paren spelat in drygt två miljoner dollar, 20 miljoner kronor, vardera åt sina respektive organisati­oner.

Själva spelet då? Jo, de fyra såg avslappnad­e ut och blandade snyggt spel med chansninga­r som inte alltid gick hem, och tävlingen i sig var jämn. Paren delade de sista sex hålen och allt avgjordes i play off, där närmast flagg på ett korthål avgjorde. Där var världsetta­n Rory Mcilroy närmast, från 110 meter satte han bollen halvannan meter från flaggan.

– Bara att se den landa på green och stanna där var skönt. Det har varit jättekul att vara tillbaka på banan, sa Mcilroy i segerinter­vjun där han och Dustin Johnson höll behörigt avstånd.

– Det var kul att vi fick in så mycket pengar, det var det viktigaste. Men att komma ut och spela igen var också skönt, fyllde Johnson i.

Mcilroy hade under

veckan väckt rubriker när han i en brittisk podcast sagt att han inte ångrar att han 2017 spelade en runda med Donald Trump, men att han inte kan tänka sig att göra det igen och att han inte tycker att USA:S president sköter sitt jobb under coronapand­emin.

– Vi är mitt i något väldigt allvarligt just nu och att han försöker göra politik av det och kampanja .... Det är inte så en ledare bör agera, man måste visa diplomati och det gör han inte, sa Mcilroy bland annat.

Trump, som ofta gillar att visa sig tillsamman­s med golfproffs, svarade på söndagen att han inte förväntar sig att alla ska gilla honom.

– Jag känner så många av tourspelar­na, jag kan inte komma på någon som jag inte gillar, och det kan jag inte säga om livet i stort. Många av dem är väldigt politiska. Visa gillar min politik, andra inte. De som inte gör det ser jag inte så mycket av, sa Trump till NBC under kanalens direktsänd­ning av söndagens golftävlin­g.

Presidente­n såg även

tävlingen som ett gott tecken på framtida öppningar av det amerikansk­a samhället.

– Det är underbart att se. Jag börjar bli trött på att se tio år gamla golftävlin­gar där man vet vem som vinner. Vi vill ha tillbaka sporten, vi saknar den och behöver den.

Pga-touren väntas dra i gång den 11 juni i Fort Worth, Texas. Då kommer samtliga spelare och caddies att hänvisas till ett ställe där tre tester ska genomföras: frågeformu­lär, termisk avläsning och ett nässvalgpr­ov.

Nära 1,5 miljoner amerikaner har bekräftats smittade med coronaviru­set, 89 550 människor har avlidit, enligt Johns Hopkins-universite­tet.

 ?? Bild: Mike Ehrmann ?? Världsetta­n Rory Mcilroy fick bära sin egen bag på Seminole Golf Club i Juno Beach, Florida.
Bild: Mike Ehrmann Världsetta­n Rory Mcilroy fick bära sin egen bag på Seminole Golf Club i Juno Beach, Florida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden