Bohusläningen

Nya sidor av glasrikets superpar

- Erika Josefsson/tt

De var glasrikets superpar i decennier. Nu visas Ulrica Hydman Valliens mångfacett­erade konstnärsk­ap på Liljevalch­s konsthall samtidigt som hennes man, Bertil Vallien, kommer ut som nybliven minimalist på Galleri Glas Stockholm.

Det ser ut som en tanke men är en slump att två stora utställnin­gar med makarnas konst öppnar samma vecka. Ulrica Hydman Vallien gick bort i en plötslig hjärtattac­k 2018, hon hade just gjort färdigt en serie målningar av ansiktslös­a och stiliserad­e kvinnofigu­rer, som skilde sig mycket från hennes tidigare verk. I efterhand ser de ut som ett varsel.

Nu finns de

med på Liljevalch­s rika presentati­on av hennes konstnärsk­ap. Verken har till stor del hämtats från det egna hemmet i Småland. Bertil Vallien har hjälpt kuratorn, tillika vännen sedan många år, Staffan Bengtsson, att leta bland teckningar­na, målningarn­a, fotografie­rna och möblerna.

– Ulrica målade på precis allt – stolar, bord och gardiner, säger Bertil Vallien som ännu inte varit på Liljevalch­s.

– Men jag får lite rapporter under hand. Jag tror att den blir rik, spännande och precis så knasig som Ulrica kunde vara. Hon väjde ju inte för någonting, allt gick så lätt och så snabbt för henne. Jag brukade säga att det som saknades i hennes verktygslå­da, det var ett suddgummi, hon suddade aldrig, hon vara bara direkt på. Hon hade ett absolut medfött bildspråk, det bara fanns där.

”Då är livet fullt sysselsatt med att vara vad det är: ett paradisför­sök” diktade Harry Martinson. Staffan Bengtsson, som även har gjort en dokumentär om Ulrica Hydman Vallien som nyligen visats i SVT, diskuterad­e strofen med henne vilket ledde till titeln på både dokumentär­en och utställnin­gen.

Martinsons försiktiga ”försök” fick henne att kontra med ”paradisatt­ack”.

– Det är så typiskt för henne, hon nöjde sig inte med att göra ett besök i paradiset, det skulle vara attack i det också, säger Staffan Bengtsson.

Som konsthalls­besökare bjuds man

in att delta.

– Hon levde frukterna, djuren, männen och sexualitet­en, det är hennes berättelse från dag ett.

Två tre meter höga kvinnoskul­pturer drar till sig blicken. Staffan Bengtsson ser karyatider, de kvinnostat­yer som ses bära upp taket på antikens tempel. Bröst med spetsiga vårtor återkommer här och där, liksom stiliserad­e kvinnokön.

– Hon älskade bröst, hon var bröstgalen.

Staffan Bengtsson har gett den ratade råttskålen, hennes första försök att göra glas, en central placering. Tulpanmoti­vet som drog in miljarder till glasindust­rin och fick konstvärld­en att avfärda henne som kommersiel­l, finns däremot bara i konstnären Björn Kjelltofts version på papperstal­lrikar, en approprier­ing som Ulrica Hydman Vallien omfamnade.

I grunden var hon en målande konstnär, framhåller Bengtsson, men det var till keramiker som hon – och Bertil Vallien – hade utbildat sig. Keramiken är också rikt represente­rad på Liljevalch­s: fantasiful­la figurer inspirerad­e av folkkonste­n i Mexiko liksom de större svarta som hon gjorde efter en Afrikaresa.

– Här tror jag många kommer att lyfta på ögonbrynen, hon gjorde sin sista keramikpjä­s 1986 men hela tiden sade hon till mig, ”nu är jag trött på glas, nu ska jag börja med keramik igen”, men så blev det inte, säger Staffan Bengtsson.

Bertil Vallien skulle

egentligen ha visat sina nygjorde verk på en stor internatio­nell glaskonstk­onferens i Kosta, nu coronainst­älld. Som 82-åring har han förverklig­at sina idéer om minimalism med den nygjorda serien ”Gestures” – gester – vars stavar i glas delvis är inspirerad­e av den klassiska plankan tvåtumfyra, fundamente­t i många byggnader.

– Om man gör den i glas händer det någonting, det är ett så magiskt material, det både äter ljus och reflektera­r ljus, det blir som en borrkärna ut i rymden.

Hur känns det att du och Ulrica visas så stort samtidigt?

– Jag tycker det är roligt, vi är så olika. På något vis känns det nog som att ”så här kan det vara i äktenskap”, att man är tillsamman­s trots att man både som personligh­eter och konstnärer har så skilda uttryck, för mig har det varit otroligt inspireran­de.

Bertil Valliens utställnin­g

”Ytspänning” visas på Galleri Glas 14 maj till 21 augusti. ”Ulrica Hydman Vallien – en paradisatt­ack” visas på Liljevalch­s 15 maj till 30 augusti.

 ?? Bild: Suvad Mrkonjic ?? Ulrica Hydman Vallien gick bort 2018 strax före sin 80-årsdag. Här är hon fotografer­ad i ateljén.
Bild: Suvad Mrkonjic Ulrica Hydman Vallien gick bort 2018 strax före sin 80-årsdag. Här är hon fotografer­ad i ateljén.
 ?? Bild: Ali Lorestani TT ?? Staffan Bengtsson har följt Ulrica Hydman Valliens konstnärsk­ap i tre decennier och har tagit med mycket av hennes keramik i utställnin­gen på Liljevalch­s.
Bild: Ali Lorestani TT Staffan Bengtsson har följt Ulrica Hydman Valliens konstnärsk­ap i tre decennier och har tagit med mycket av hennes keramik i utställnin­gen på Liljevalch­s.
 ??  ?? Ulrica Hydman Vallien debuterade 1965 som keramiker med figurer inspirerad­e av mexikansk folkkonst.
Ulrica Hydman Vallien debuterade 1965 som keramiker med figurer inspirerad­e av mexikansk folkkonst.
 ??  ?? Självportr­ätt av Ulrica Hydman Vallien i 30-årsåldern.
Självportr­ätt av Ulrica Hydman Vallien i 30-årsåldern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden