Bohusläningen

Krisande länsmuseer försöker öppna igen

-

Flera stora museer planerar att öppna i sommar – och nu förbereder sig länsmuseer­na också för att kunna släppa in fler besökare. Men villkoren ser olika ut i landet – för ett par museer är konkursen nära.

Efter tre igenbommad­e månader välkomnar Moderna Museet återigen publik från den 16 juni, i Stockholm och Malmö. Till sommaren väntas de flesta stora museer göra likadant, bland andra Nordiska museet och Vikingamus­eet. De är 2 av 13 centralmus­eer, museer med statlig finansieri­ng, som har signalerat att man öppnar igen till den varma säsongen – även om det blir med restriktio­ner.

– Att centralmus­eerna är på gång nu beror på att de ligger i Stockholm, och där är man på väg att plana ut spridninge­n. Men på andra platser har man knappt börjat, säger Linda Lundberg, generalsek­reterare vid Länsmuseer­na.

Även länsmuseer­na ser

nu över möjlighete­rna att bedriva verksamhet. Av 24 stycken är 7 fortfarand­e stängda med anledning av covid-19 och 14 håller öppet, trots stora ekonomiska förluster.

Länsmuseet i Halmstad fick till exempel en lyckad invigning i början av året, efter att ha renoverats. Man har fortsatt hålla öppet, men efter att coronaviru­set slog till har museet nu bara i snitt 5–10 besökare per dag.

– Alla har ändrat och minskat ner på sina öppettider för man ser ett mycket lågt besöksanta­l jämfört med de vanliga siffrorna. Men man håller öppet för att man anser sig göra samhällsny­tta, säger Linda Lundberg och fortsätter:

– Det är en ekonomisk smäll. Alla som har hållit öppet går back, framför allt de med entréavgif­t.

Många försöker nu

att ställa om sin verksamhet och förlägga den utomhus. Alla gör sina egna beräkninga­r för att följa reglerna om social distanseri­ng. Museets storlek och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden