Bohusläningen

Fakta: Museerna öppnar

- Elin Swedenmark

Över hälften av Sveriges 200 medlemsmus­eum har kunnat hålla öppet under krisen, om än inom ramen för Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. Enligt Sveriges museer kommer de flesta av organisati­onens medlemmar kunna öppna inför eller under sommaren.

De 13 centralmus­eerna, som mestadels ligger i Stockholm, har signalerat att de öppnar i sommar.

Malmö konsthall öppnar den 6 juni med en utställnin­g om Luca Frei. Göteborgs kommun håller sina museer öppna. Röhsska museet kan man besöka på egen hand, under begränsade öppettider.

Liljevalch­s i Stockholm håller öppet, med en utställnin­g om Ulrica Hydman-vallien (se sidan till vänster). Däremot har exempelvis kommunala Stadsmusee­t och Medeltidsm­useet stängt fram till den 11 augusti.

I Umeå är Bildmuseet och Västerbott­ens museer stängda hela sommaren. Några av de länsmuseee­r som är öppna: Kalmar Länsmuseum, Hallands Konstmuseu­m i Halmstad, Hallands Kulturhist­oriska museum i Varberg, Kulturen i Lund, Sörmlands Museum, Gävleborg, Kulturpark­en Småland, Jönköping, Jamtli.

antal byggnader spelar till exempel in. Situatione­n skiljer sig dessutom åt över hela landet. Västerbott­ens museum håller stängt fram till den 15 augusti, eftersom man inte vet hur smittsprid­ningen kommer att se ut i regionen.

Men för museerna är det samtidigt avgörande att besökarna kan komma tillbaka. Till dem som börjar öppna mer i sommar hör bland andra Kalmar museum, och Jamtli. I Jämtland och Härjedalen har man samtidigt en tilltagand­e smittsprid­ning.

– Vi måste vara vaksamma och ha noggrann koll på att personer håller avstånd och på att det inte blir köbildning, säger museichef Olov Amelin.

Jamtli är också

extra ekonomiskt sårbart, eftersom museet likt Gotlands Museum drar in en stor del av sina intäkter via biljettför­säljningen, vanligtvis ungefär 14 miljoner per år. Nu har man förlagt mer verksamhet ute, och strukit utställnin­gsdelar i trånga utrymmen, för att kunna öppna.

– Det är en chansning. Vi vet inte i vilken utsträckni­ng man kommer att få resa i Sverige, säger museichef Olov Amelin och fortsätter:

– Men i den mån vi på ett säkert sätt kan bidra till att besöksnäri­ngen kommer igång till sommaren så

gör vi gärna det. För det är otroligt viktigt för regionen.

I nuläget hotas

dock både Jamtli och Gotlands museum av konkurs. Enligt Olov Amelin vänder man på varje sten för att spara pengar, men i slutet av året väntar oundviklig­en ett underskott. Han hoppas på att länsmuseer­na ska få ett särskilt stöd, eller att regionerna kommer att tilldelas pengar som är öronmärkta för kultur.

– I någon mening måste vi försöka gasa oss igenom krisen. Så därför försöker vi få i gång verksamhet­en i juli och håller tummarna för att det ska börja lugna ner sig. Det viktigaste är att folk känner sig trygga med att de kan komma hit, och att här finns det gott om plats. Vi har vidtagit alla åtgärder så att besökarna ändå kan få en trevlig upplevelse utan att utsättas för risker. Det är den stora och viktiga utmaningen.

Kulturmini­ster Amanda Lind (MP) har i nuläget inga nya konkreta besked om stöd till länsmuseer­na att ge, men pekar på att de extra pengarna till regioner och kommuner ska kunna komma också kulturen till del.

– Sedan har vi en nära dialog med regioner och företrädar­e för den regionala kulturen för att kunna följa behoven även där, säger hon till TT.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? I Halmstad har man valt att hålla museet öppet.
Bild: Jari Välitalo I Halmstad har man valt att hålla museet öppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden