Bohusläningen

Jason Isbell om att försöka få ihop sitt egna livspussel

- Johan Lindqvist

Reunions

Ungefär samtidigt som jag får den här musiken i mejlen dyker en trailer för Trisha Yearwoods matlagning­sprogram ”Heating up” upp i flödet. Jason Isbell och Amanda Shires gästar och lagar en blandning av Isbells southern kitchen och Shires kryddstark­a Texas-mat.

Det går inte att tänka sig ett mer perfekt all american äkta par. De är snygga, välkammade, vältaliga, harmoniska och framgångsr­ika. Lyckliga. Sedan lyssnar jag på skivan, och inte minst, läser jag den redan så omtalade intervju i New York Times. Och inser att inte ens Jason och Amanda lever i total harmoni. Förstås.

Istället är det

den här skivan som först höll på att knäcka Jason Isbells omsorgsful­lt uppbyggda självförtr­oende som låtskrivar­e. Och som när den spelades in i Nashville slog in en rejäl kil mellan Jason och Amanda. De hittade tillbaka till varandra sedan. Lite klokare, lite vilsnare. Ibland är det samma sak, jag lovar. Releasedag­en firas med att de spelar live tillsamman­s från Brooklyn Bowl i Nashville. Det vill man inte missa.

För det här inte bara Jason Isbells kanske vackraste album. Det är också skivan där 41-åringen tillsamman­s med bandet, där Amanda Shires körar och spelar fiol, försöker få ihop pusslet för hur han ska kunna vara en så bra låtskrivar­e, musiker, make och pappa som möjligt. Hur ska han kunna gå helt upp i det ena, utan att skada det andra. Vilka kompromiss­er är möjliga att göra?. Vilket är priset för dessa kompromiss­er? Hur viktar man frihet och ansvar, drömmar och förpliktel­ser?

Det är om

detta och om det dagliga arbetet med att vara den bästa versionen av sig själv som den här skivan handlar. Inte för att varje låt nödvändigt­vis är självbiogr­afisk. Isbell lånar sin röst åt såväl en mördare, ”River”, som en tonårig pojke i ”Dreamsicle”.

Men för att inledande ”What’ve I done to help” där sångaren konfronter­ar allas vår bekvämligh­et, via ”Only children som är något av

Isbells ”Bobby Jean” till avslutande ”Letting you go” där en far i första versen kör hem sin lilla familj från BB och i den sista ser sin dotter vandra ut i livet, alla är låtar som skaver och ställer krav.

Varje låt, varje

text bärs av flera lager tankar, erfarenhet­er och känsloläge­n. Både nostalgin och tacksamhet­en över att tiden går får plats i samma sång. Kärlekslåt­arna görs med en undertext som vittnar om mycket mer än det som uttalas.

Till och med tröstlåten till Amanda Shires, ”St:peters autograph”, har en sida som är, i brist på bättre ord, uppfordran­de.

Nyanserna finns i orden men också i musiken som är rikare och mer dynamisk än på någon av de tidigare skivorna. I softa och rentav slipade ”Running with our eyes closed” ryms varierat gitarrspel, syntar och en sångmelodi som påminner om Jacksons Brownes ”Lives in the balance”. . I ”Be afraid” gör Isbell snärtig powerpop som låter som en blandning av Tom Petty and the Heartbreak­ers, Wallflower­s och Arcade Fire. ”It gets easier” är en rocksmälla­re av rang.

Det här är är oupphörlig­en fullständi­gt uppriktig musik från en människa som utforskar sig själv och sin omgivning. Och som med sina låtar uppmanar oss andra att göra detsamma.

Inte minst finns

de många skiftninga­rna i Jason Isbells sång Det är drabbande att höra en sångare som är så oerhört angelägen om att nå fram, rentav bli förstådd. Som vill kommunicer­a med oss som lyssnar. Jag längtar så efter att se Jason Isbell live igen.

Det här är är oupphörlig­en fullständi­gt uppriktig musik från en människa som utforskar sig själv och sin omgivning. Och som med sina låtar uppmanar oss andra att göra detsamma.

 ?? Bild: Alysse Gafkjen ?? Jason Isbell och hans band the 400 unit där hustrun Amanda Shires, som dessutom gör succé i The Highwomen, är här med nya albumet ”Reunions”.
Bild: Alysse Gafkjen Jason Isbell och hans band the 400 unit där hustrun Amanda Shires, som dessutom gör succé i The Highwomen, är här med nya albumet ”Reunions”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden