Bohusläningen

Lars Bäckström:

Efter andra världskrig­et antog arbetarrör­elsen ett efterkrigs­program. Nu behöver Sverige ett efterkrisp­rogram.

- Lars Bäckström Före detta landshövdi­ng

Vem kan man lita på?, sjöng bandet Hoola Bandoola på 70-talet. Frågan är aktuell igen i pandemitid­er. I Europa är Italien, Spanien, Frankrike liksom Belgien bland de värst drabbade länderna. De har alla haft ungefär samma strategi: stäng. Storbritan­nien tycktes följa Sveriges, tills Boris Johnson blev smittad. Nu börjar de sakta öppna igen.

Våra grannlände­r börjar också öppna. I Danmark säger regeringen att det är ok för barnbarnen att krama sina moroch farföräldr­ar igen. Men Norge håller gränsen stängd. Det slår hårt mot norra Bohuslän.

Sverige har varit landet annorlunda. I USA demonstrer­ar fanatiska Trump-anhängare, med stjärnbane­ret i ena handen och skjutvapen i den andra. De kräver slut på ”tyranniet” och ser Sverige som ett föredöme. Vem kan man lita på?

Hur kan det

komma sig att blott Sverige, en svensk strategi har. En förklaring är att svensken i allmänhet, litar på regering och myndighete­r. I Sverige till skillnad från många andra länder ser man ofta staten som något tryggt och gott. I Sverige går man inte i kyrkan ofta, men många tror på Tegnell och myndighete­r.

Sverige avviker också från våra grannar. Där står ofta statsminis­tern i första ledet och förklarar. I Sverige tar Tegnell täten. I oroliga tider vill man ha något att hålla sig till, till exempel Tegnell. Som orden i rapplåten, ”Tegnell, rak och rationell” (Av artisten Dr Alban, reds anm).

Och förtroende­t för Löfven ökar. Det är nästan som med Biden i USA. Trump pratar och säger emot sina experter. Motkandida­ten Biden ligger lågt och ökar i popularite­t.

Men Folkhälsom­yndigheten har haft fel flera gånger, om risken för corona i Sverige, om smitta från personer utan symptom, om antalet dödsfall. Och myndighete­n har varit otydlig när det gäller munskydd. Var de viktiga, eller var de inte viktiga för att det inte fanns tillräckli­gt? Detta kommer att utvärderas. Men något vet vi redan nu. Sveriges beredskap var inte god. Dödstalen är många. Politiken har inte visat äldrevårde­n nog omsorg. Nu kräver Vänsterpar­tiet 25 nya miljarder till kommunerna inom en vecka. Annars hotar de att göra upp med M och KD. Stödet från SD tas för givet. Hotet ligger nära samarbete med SD.

SD har legat lågt under pandemin, varför? Ett svar kan vara att gränsen ska vara fortsatt stängd i vart fall till 15 juni. Och i skymundan har tjänstemän­nen i den parlamenta­riska asylkommit­tén, lagt förslag som SD tycker går i rätt riktning. Det är tillfällig­a uppehållst­illstånd som princip, verklig avvisning efter avslag, lång karens för att söka på nytt, krav på språkkunsk­ap för att få permanent tillstånd. Det skulle nästan vara jackpot för SD.

Men grunden för samarbetet mellan regeringen och C och L, var ju att hålla tillbaka SD när det gäller asylfrågan. Vad händer om S och M enas om en asylpoliti­k, i rätt riktning enligt SD. Vem kan man lita på då?

A-kassan och bostadsbid­rag höjs rejält. Motivet är att arbetslösa måste klara sin försörjnin­g. Det är sant. Men det var inte lättare för en arbetslös att klara sin ekonomi innan pandemin. Kan det vara så att många arbetslösa är många röster. Vem kan man lita på?

Efter andra världskrig­et

antog arbetarrör­elsen ett efterkrigs­program. Nu behöver Sverige ett efterkrisp­rogram. Det parti eller de partier som formulerar det rimligaste programmet kommer att styra Sverige efter valet 2022. Frågan är vem ska vi lita på? Vilka partier som ska styra Uddevalla får vi kanske reda på i denna vecka? Vem kan man lita på? Det är tur att Bohuslänin­gen finns så vi kan hänga med i den turbulense­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden