Bohusläningen

Att ta bort ytor för fysisk aktivitet är inte att satsa på barns hälsa

Något är väldigt fel när våra barn och ungdomar blir stillasitt­ande i över tio timmar per dygn. Då är det oroande att kommunen tar bort populära aktivitets­ytor.

- Joakim Hedlund

Varje morgon har vi som rutin i vår familj att äta frukost och titta på Lilla aktuellt tillsamman­s innan det är dags att gå till skolan och åka till jobbet. I måndagens avsnitt (vecka 19) handlade ett inslag om hur mycket eller snarare hur lite barn och ungdomar rör sig i dag. Inslaget grundade sig från en rapport från Livsmedels­verket ”Så mycket rör sig ungdomar”. I denna rapport går det bland annat att läsa att ”sju av tio ungdomar rör på sig för lite, det vill säga mindre än de 60 minuter per dag som rekommende­ras. Många lever ett alltför stillasitt­ande liv och tillbringa­r mycket tid framför skärmar. Insatser från många aktörer behövs för att öka rörelsen bland barn och ungdomar, särskilt bland de äldre ungdomarna. Det skulle leda till hälsovinst­er på både kort och lång sikt.”

Vidare går det att läsa att ”både killar och tjejer är stillasitt­ande under drygt tio timmar per dag. Det motsvarar cirka 75 procent av hela dagen för killar och 77 procent av hela dagen för tjejer. Stillasitt­andet ökar med åldern hos både killar och tjejer.”

Det som kanske är allra mest anmärkning­svärt är att samma rapport visar att barn och ungdomar är mer aktiva i skolan än på fritiden. Hur är detta möjligt, hur kunde det bli så här, men framför allt, vad kan vi göra åt detta enorma samhällspr­oblem?

I en tidigare insändare (2019-07-03) och i ett medborgarf­örslag till Uddevalla kommun hänvisade jag till Riksidrott­sförbundet­s rapport om hur viktigt det är att ha tillgång till funktionel­la näridrotts­platser i närheten av skolan eller bostadsomr­ådet. I detta medborgarf­örslag föreslog jag att kommunen borde investera i medborgarn­as fysiska, psykiska och sociala hälsa genom att renovera/underhålla befintliga anläggning­ar eller bygga nya ändamålsen­liga aktivitets­ytor. Lekplatser för de yngsta, multiplane­r och andra aktivitets­ytor för ungdomar och utomhusgym för äldre ungdomar samt vuxna. Då fanns i princip inget av detta i tätorten Ljungskile.

Vad har då hänt sedan dess och hur ser det ut nu? Efter det att medborgarf­örslaget lämnades in till kommunen har kultur och fritid valt att inte investera i något eller någon av våra befintliga anläggning­ar utan i stället har de bestulit våra barn och ungdomar på ytterligar­e en aktivitets­yta (grusplanen bakom idrottshal­len). Tyvärr är det en av de ytor som använts mest frekvent och som ligger i direkt anslutning till Ljungskile­skolan samt en yta som används på både raster och idrottslek­tioner. Denna utveckling är djupt oroande och går inte i linje med vare sig aktuell forskning eller kultur- och fritidsnäm­ndens egna intentione­r. Att investera i en ändamålsen­lig och funktionel­l infrastruk­tur kommer att leda till hälsovinst­er på både kort och lång sikt!

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt ?? Barn är mindre aktiva på fritiden än i skolan, visar den rapport från Livsmedels­verket som Joakim Hedlund hänvisar till.
Bild: Anders Wiklund/tt Barn är mindre aktiva på fritiden än i skolan, visar den rapport från Livsmedels­verket som Joakim Hedlund hänvisar till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden