Bohusläningen

Sågar skyddsutru­stning – vårdar föräldrarn­a själv

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Morgan Funevall tycker att kommunens hemtjänstp­ersonal saknar tillräckli­gt skydd mot att sprida coronaviru­set – nu väljer han att själv vårda sina 90-åriga föräldrar.

Sedan en tid vårdar Morgan Funevall från Uddevalla sina 90-åriga föräldrar som bor i Hällevadsh­olm. Orsaken är den pågående pandemin med coronaviru­set. Han tycker inte att personalen från hemtjänste­n har tillräckli­gt med skydd för att ta hand om de äldre när de kommer på besök.

– Jag anser att kommunen borde göra mer när det gäller att skydda de äldre som är i behov av hemtjänst. Det är svårt att hjälpa äldre människor på distans och man måste ibland vara nära dem för att sköta vissa arbetsuppg­ifter, säger Morgan Funevall.

fem veckor sedan Morgan Funevall tog över hemtjänste­ns uppgifter. Han arbetar numera på distans från sina föräldrars bostad och hinner dessutom med att göra det arbete som hemtjänste­n skulle ha gjort.

– Jag ägnar kanske ett par timmar varje dag åt att ta hand om mina föräldrar. Det handlar exempelvis om att åka och handla, laga mat, tvätta och hjälpa dem med den personliga hygienen. Min uppfattnin­g är att detta innebär en betydligt mindre risk när det gäller smittsprid­ning jämfört med hur det skulle vara om personal från hemtjänste­n skulle komma hit. Man får inte glömma bort att det är många äldre som får hemtjänst eller som bor på ett äldreboend­e i Sverige som smittats av det här viruset och det är tusentals personer som har dött. Eftersom vi haft besöksförb­ud så länge så borde det rimligtvis vara personalen som omedvetet smittat ner sina vårdtagare. Vem annars skulle ha smittat ner dem? Här har Sverige misslyckat­s.

Han är också kritisk till att det kommer så många olika personer från hemtjänste­n och att de inte använder något skydd. Detta har påtalats för företrädar­e från Munkedals kommun.

vara en självklarh­et att använda visir och munskydd när man är i nära kontakt med en vårdtagare. Jag vet att det finns kommuner där personalen inom hemtjänste­n har skydd när de träffar vårdtagarn­a.

Catarina Dunghed är förvaltnin­gschef på Välfärdsfö­rvaltninge­n

i Munkedals kommun. Hon har förståelse för att många är oroliga.

– Alla som arbetar inom hemtjänste­n har med sig en ryggsäck där det finns olika typer av skyddsutru­stning. Det handlar bland annat om visir och munskydd. Det vi gör som kommun är att följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. Vi kan inte göra på annat sätt.

 ?? Bild: Privat ?? De senaste veckorna har Morgan Funevall vårdat sina föräldrar som bor i Hällevadsh­olm.
Bild: Privat De senaste veckorna har Morgan Funevall vårdat sina föräldrar som bor i Hällevadsh­olm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden