Bohusläningen

Svalt betyg till hyllade Lorentz nya skiva

- Johan Lindqvist

Krig och fred

Lorentz har hyllats från alla håll och kanter. Med rätta. Han hittade snabbt sitt eget musikalisk­a uttryck och höll hårt i det. Problemet är att knogarna börja vitna nu. Tredje albumet har han producerat helt själv och även om det finns gäster på plattan är det tydligt att Lorentz egentligen hade behövt någon som hade kunnat hjälpa honom ut ur den trygga zonen.

Jag uppskattar verkligen

artister som håller fast vid sin form och anstränger sig för att utvecklas med de strikta förutsättn­ingar man gett sig själv. Lorentz är uppenbarli­gen en av dem. Men då krävs det större rörlighet inom ramen än den han visar upp på ”Krig och fred”.

Musiken lunkar på och texterna staplar slöa plattityde­r. Ja, även som textförfat­tare har han sitt eget sätt. Men det måste göras bättre än såhär. Ibland är ord bara tomma ord. Och visst är det lite segt att autotunen fastnat i sitt ganska extrema läge. Låt läggs på låt, men det händer inte så mycket. Det är visserlige­n såhär Lorentz ska vara, men var finns stunsen, dynamiken, originalit­eten som gav honom genombrott­et. ”Krig och fred” är till stor del musik med handbromse­n i och det klär inte Lorentz.

Undantagen är

”Spring break forever” som har ett uppfriskan­de driv, där levererar Lorentz på alla plan. Och det är klart att det är lyckat när Bennett och Madi Banja gästar i ”Inte för oss”. I övrigt är album nummer tre alltför platt och intetsägan­de. Nej, det är inte direkt dåligt. Men det är tyvärr ganska långtråkig­t. Illa nog.

Det kreativa kran som Lorentz vridit upp för fullt sedan solodebute­n hade mått bra av att lite längre vila. För som rappare är han just nu för statisk, som popartist för blank.

 ??  ??
 ?? Bild: Ali Lorestani ?? Efter det kritikerro­sade albumet ”Lycka till” och uppföljare­n ”Kärlekslåt­ar” är Lorentz tillbaka med sin tredje fullängdar­e ”Krig och fred”. Den är inte lika bra.
Bild: Ali Lorestani Efter det kritikerro­sade albumet ”Lycka till” och uppföljare­n ”Kärlekslåt­ar” är Lorentz tillbaka med sin tredje fullängdar­e ”Krig och fred”. Den är inte lika bra.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden