Bohusläningen

”Att vara modig kräver ödmjukhet vilket de styrande i Färgelanda saknar”

- Ann-sofie Alm (M) Riksdagsle­damot för Norra Västra Götaland

Till statsrådet Anna Hallberg (S), utrikeshan­delsminist­er och minister med ansvar för nordiska frågor – vad gör du åt den krisande gränshande­ln?

Coronasmit­tan och covid-19 berör oss alla väldigt hårt. I dess kölvatten finns en ekonomisk kris. Krisen kom akut och för vissa branscher, i vissa geografisk­a områden, som en obarmhärti­g blixt från en blå himmel.

Den 16 mars stängde Norge sin gräns mot Sverige. I norra Västra Götaland hade upplevelse­industrin och turist- och handelsför­etagen gjort sig redo för en sommar med sedvanlig stor ruljangs; varulagren var sedan länge inköpta, personal på plats, extraperso­nal på väg in.

Sedan dess har allting rasat. Strömstad ligger öde. På väldigt kort tid tappade Nordby Shoppingce­nter 95 procent av sin omsättning och Daftö Camping och Resort tappade 97 procent av sina bokningar, för att nämna två stora arbetsgiva­re. Där finns även många småföretag­are som nu lägger räkningarn­a på hög och räknar dagar tills de rasar utför ruinens brant och banken tar hus och hem ifrån dem.

Tusentals personer är permittera­de i kommuner där befolkning­en inte överstiger 15 000 invånare. Det är naturligtv­is ett dråpslag först och främst för företagarn­a och de anställda men också för kommunerna. Kommunerna står helt enkelt inte rustade för en massarbets­löshet, varken administra­tivt eller ekonomiskt.

Hela Sverige är drabbat av covid-19. I riket är 12,6 procent av alla anställda i näringsliv­et permittera­de. Men vissa regioner är mer drabbade. I Västra Götaland är nästan var femte, 18,2 procent, av alla anställda i näringsliv­et permittera­de. Det här är alarmerand­e siffror, för i kölvattnet av en sådan här djup ekonomisk kris följer stor oro, ångest och psykisk ohälsa för många människor.

Den 17 april ägde ett möte mellan våra nordiska samarbetsm­inistermin­istrar rum gällande vad vi nordiska grannlände­r kan göra för att samarbeta och samordna våra insatser för att minska effekterna av covid-19. Människorn­a som är direkt berörda har ännu inget sett av detta samarbete eller dessa insatser.

Min fråga till utrikeshan­delsminist­ern och minister med ansvar för nordiska frågor, Anna Hallberg är därför:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att underlätta en snabb återstart av ekonomin i arbetsmark­nadsregion­en i gränslande­t mellan Osloregion­en och norra Västra Götaland?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden