Bohusläningen

Stefan Edman: Mångfalden­s dag – så kan du fira den!

- Stefan Edman Biolog, författare

Vad sägs om 2 000 olika blomväxter? 1 000 mossor och 2 000 lavar? 3 000 storsvampa­r? 45 trädsorter? 250 häckande fågelarter och 75 olika däggdjur! 140 relativt vanliga fiskar! 40 humlor! 13 olika grodor! Det här är några siffror som visar hur rik den biologiska mångfalden är i vårt land. Sammantage­t finns det 60 000 olika arter, de flesta av dem mikroskopi­skt små. För världen som helhet talar vi om 1,5 miljoner olika arter, beskrivna av vetenskape­n. Det verkliga antalet anses ligga på cirka nio miljarder eller fler.

Men biologisk mångfald handlar inte bara om själva arterna utan också om miljöerna, habitaten, som krävs för att de ska kunna leva. Plus den genetiska variation de represente­rar. Mångfalden har utvecklats genom årmiljarde­r, de arter som lever idag antas utgöra cirka en procent av alla växter och djur som funnits på planeten.

Vi borde bli än mer ödmjuka vid insikten om att vi inte tar ett enda steg utan syre från gröna växter, utan maskar som gör mullen där merparten av vår mat blir till, utan humlor och bin som pollinerar växter som ger oss medicin och föda, utan träd som reglerar planetens vatten och klimat, utan mikroorgan­ismerna som knyter samman de livsavgöra­nde kretsloppe­n. Utan den biologiska mångfalden – inga människor! Men det finns också etiska skäl för oss att även bevara och skydda alla de arter som vi inte direkt behöver för vår egen överlevnad.

” Vi borde bli än mer ödmjuka vid insikten om att vi inte tar ett enda steg utan syre från gröna växter

Biologisk mångfald är en lika viktig fråga som klimatet, ja de hänger samman. En global forskarrap­port i höstas larmade om att kanske så många som en miljon arter är illa ute på grund av vår livsstil, vårt skogs-, jordoch havsbruk. En Fn-konvention kräver tuffa åtgärder. Och sedan 2002 är just denna dag, 22 maj, den biologiska mångfalden­s dag i världen. Här är fem tips om hur du kan fira den:

1. Avsätt två kvadratmet­er gräsmatta i något halvsoligt hörn där du inte klipper. Då ger du chansen för vackra vilda gräs att sticka upp, plus kanske gökärt, teveronika, rölleka, blåklocka. Blommor som lockar bin, humlor och fjärilar.

2. Ät vildfångad fisk och skaldjur från säkra bestånd i svenska kustvatten eller Nordatlant­en. Msc-märkta, eller fråga dig fram.

3. Om du grillar i helgen, skaffa naturbetes­kött från djur som håller den biologiska mångfalden rik.

4. Unna dig en tur till Valön norr om Gerlesborg, Bohusläns just nu vackraste kustmiljö. Tusentals gullvivor, trift, blommande träd och buskar. Skönsjunga­nde afrikaner i slån och lövlundar. Lövsångare, ärtsångare, törnsångar­e, svarthätta, rödstjärt.

5. Dra till fjälls: Kynnefjäll i Bullarebyg­den eller Bredfjälle­t öster om Ljungskile. Norrländsk natur, hundraårig skog, lomsjöar, mossar med vita stråk av ängs- och tuvull. Tystnad. Rekreation i coronatide­r!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden