Bohusläningen

Rehabteam för covid 19-sjuka

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

Nu-sjukvården har ett samlat rehabilite­ringsteam på gång för covid-patienter på bättringsv­ägen. På torsdagen vid middagstid vårdades dock fortfarand­e elva svårt sjuka i covid 19 på Näls intensivvå­rdsavdelni­ng. På andra avdelninga­r vårdades ytterligar­e 42 covidsjuka.

Precis som under onsdagen hålls ett stabilt men allvarligt läge i Nu-sjukvården med 50-talet patienter svårt sjuka på grund av covid 19-viruset. Vid 14-tiden på lördagen låg antalet på 53 patienter varav elva inlagda på IVA, intensivvå­rdsavdelni­ngen.

Det totala antalet är två färre än under onsdagen.

Vad har hänt med dem?

– Jag kommentera­r inte det. Men som tidigare skriver vi ut patienter och det kommer hela tiden in nya allvarligt sjuka. Om det är samma personer som igår som vårdas på IVA vill jag inte heller gå in på, säger Niklas Claesson, Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef.

Genomsnitt­liga vårdtiden på IVA ligger fortfarand­e på cirka två veckor, men varierar från individ till individ.

Redan på IVA,

eller om patienten finns på en annan avdelning, inleds rehabilite­ring för att få igång kroppens funktioner. Nu har Nu-sjukvården dessutom ett samlat rehabilite­ringsteam på gång.

– I teamet ingår en rad olika profession­er; fysiotreap­euter (sjukgymnas­ter), arbetstera­peuter, dietister, kuratorer, logopeder och psykologer. Det är framför allt patienter som vårdats i respirator som behöver både fysisk och kognitiv rehabilite­ring, säger Niklas Claesson.

Patientgru­ppen kan efter Iva-vården behöva annan vård och rehabilite­ring för att bland annat träna upp muskulatur, matsmältni­ngsorgan och inte minst kan behovet av känslomäss­igt stöd vara stort.

I Nu-sjukvården­s rehabilite­ringsplan ingår att öppna sex till tio platser för eftervård av covidpatie­nter.

– Just nu håller vi på och utreder vilken enhet på sjukhuset som kan bli aktuell. Det kan också bli en helt ny avdelning. Hur vi löser det med personal beror på var vårdplatse­rna öppnas. Men det kommer absolut att behövas mer resurser inom alla kategorier, säger Niklas Claesson.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef Niklas Claesson.
Bild: Stefan Bennhage Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef Niklas Claesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden