Bohusläningen

Nu-sjukvården har sett virusets värsta sidor

- Teo Kristjanss­on teokri@bohuslanin­gen.se 0522-992 29

Platån är nådd, kurvan som gått stadigt uppåt i två månaders tid har avtagit efter en tid präglad av smittospri­dning, beslutsfat­tande och rädsla. Under tiden har Nu-sjukvården sett och vittnat om virusets värsta sida. Bohuslänin­gen ser tillbaka på de senaste månaderna.

Det kan tyckas märkligt idag att det för bara några månader sedan inte fanns ett enda bekräftat fall av covid-19 i Fyrbodal. Antalet smittade i regionen sedan dess är många och antalet vårdade likaså. Totalt är det upp mot 700 personer som fått vård inom Nu-sjukvården för misstänkt covid-19 och 245 av dem har bekräftats bära på smittan. De första bekräftade fallen konstatera­des den 10 mars efter att ett sällskap som befunnit sig i norra Italien testats.

Efter att de första fallen konstatera­ts började Nu-sjukvården testa fler personer och dagen efter de första fallen bekräftade­s åtta nya. Då var det tolv bekräftade fall i Fyrbodal men ingen behövde sjukvård. Det skulle ta ungefär en vecka innan den första patienten lades in, den 17 mars.

Nu-sjukvården och Västra Götalandsr­egionen gick upp i stabsläge för att förkorta beslutsväg­arna till viktiga beslut. Men situation skulle med tiden bli mer kritisk vilket fick Nu-sjukvården att gå upp ytterligar­e ett läge på krisbereds­kapsskalan. Av de tre nivåerna på skalan gick sjukvården upp till nivå två, förstärkni­ngsläge.

Förstärkni­ngsläget gav Nu-sjukvården mandat att ta beslut så att kapacitete­n skulle räcka till. Exempel på åtgärder som kan vidtas i förstärkni­ngsläget är att hålla kvar personalen efter att deras arbetspass är slut och dra ner på planerad vård. Vid det här tillfället var den planerade vården så gott som inställd men nu började sjukvården planera för en omorganise­ring.

” Den 9 maj nådde Nu-sjukvården toppen för antal patienter som vårdades för covid-19

Några veckor gick och antalet som behövde vård ökade successivt. Den 8 april rapportera­des de första dödsfallen till följd av covid-19 inom Nu-sjukvården och det var då runt 25 personer som fick vård. Dagen efter larmade personal på en avdelning att viruset spridits och att flera i personalen smittats. Det infördes intagnings­stopp på avdel

ningen och smittspårn­ing inleddes.

Under dagarna som följde ökade antalet patienter som fick vård inom Nu-sjukvården markant. Den 20 april var det totalt 44 personer som vårdades och åtta personer som avlidit. Dagen därpå togs beslutet att MÄVA på Uddevalla sjukhus skulle öppnas för äldre multisjuka människor med covid-19. Något som skapade reaktioner bland personalen som inte tyckte de fått ta del av informatio­nen.

Arbetsbela­stningen har hela tiden varit hög för personalen som arbetar inom Nu-sjukvården och i början av maj berättade en intensivvå­rdssjukskö­terska om situatione­n på den avdelning där hon arbetar. Hon vittnade bland annat om hur personalen grät och patienter som gömde sig under sina lakan för att slippa se de scener som utspelade sig på IVA.

Bara några dagar senare inleddes fackliga förhandlin­gar mellan Nu-sjukvården och olika fackförbun­d. Bakom förhandlin­garna låg ett förslag som innebar att sommarledi­gheten för personalen skulle börja från och med den 20 juli. Efter förhandlin­garna förklarade sig alla fackförbun­den oeniga med Nu-sjukvården.

Den 9 maj nådde Nu-sjukvården toppen för antal patienter som vårdades för covid-19. Det var då 64 personer som fick vård varav 14 på intensiven. Sedan dess har antalet patienter minskat successivt och den 18 maj förklarade Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef, Niklas Claesson att platån var nådd. Sammanlagt hade då 44 personer avlidit. Nu-sjukvården kunde även möta de fackliga förbunden i förhandlin­gar och inleda semesterpe­rioden från och med den 6 juli.

Hur länge coronapand­emin kommer att fortsätta är det ingen som kan svara på, men bevakninge­n av Nu-sjukvården fortsätter.

 ??  ?? Näl i Trollhätta­n har varit det sjukhus i Nu-sjukvården som vårdat flest patienter med bekräftad coronasmit­ta.
Näl i Trollhätta­n har varit det sjukhus i Nu-sjukvården som vårdat flest patienter med bekräftad coronasmit­ta.
 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden