Bohusläningen

Johan skallades och dog – man döms till fängelse

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

En diskussion på 30-årsfesten på Tjörn gick över styr. När Johan Wald Lindskog skallades av en bekant ramlade han och slog sig så illa att han dog några timmar senare. Den 26-årige mannen som skallade honom döms nu för vållande till annans död och misshandel. Han döms till fängelse i ett år och tre månader.

Vad som började som en uppsluppen och glad 30-årsfest slutade i tragedi. Johan Wald Lindskog, 25 år, skallades och slog sig så illa i asfalten att han kördes till sjukhus.

Hans skador var så svåra att han några timmar senare avled på Sahlgrensk­a sjukhuset i Göteborg.

Mannen som skallade honom, en 26-årig bekant till Johan, åtalades i april för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Rättegånge­n hölls i början av maj och på onsdagen kom domen.

26-åringen döms för vållande till annans död och misshandel av normalgrad­en. Påföljden blir fängelse i ett år och tre månader. Den dömde ska dessutom betala skadestånd till till flera av Johans familjemed­lemmar med en sammanlagd summa på 91 900 kronor.

Enligt domen handlade allt om en diskussion som gick överstyr.

– De var inte ovänner, men de hade en dispyt i ett ämne, meningsski­ljaktighet­er som gjorde att sinnet rann över på 26-åringen, har chefsåklag­are Daniel Edsbagge tidigare sagt.

Enligt chefsåklag­aren visade mannen särskild hänsynslös­het och råhet och han ska ha tagit en allvarlig risk då han berusad gick till attack.

– Det fanns inget planerat uppsåt men gärningen visar hur illa det kan gå med våld riktat mot någons huvud, ett agerande jag ser väldigt allvarligt på, har Daniel Edsbagge sagt.

” Det fanns inget planerat uppsåt men gärningen visar hur illa det kan gå

Daniel Edsbagge chefsåklag­are

26-åringen har erkänt både misshandel­n och vållandet till Johans död, enligt domen.

– Det har varit hans inställnin­g, men även i det fallet lutar det åt ett erkännande. Han har efteråt insett effekten av skallninge­n och vad ett handlöst fall mot marken kan innebära, har 26-åringens advokat Per-åke Kvarnström tidigare sagt.

 ?? Bild: Privat ?? Johan Wald Lindskog skallades på en 30-årsfest i november.
Bild: Privat Johan Wald Lindskog skallades på en 30-årsfest i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden