Bohusläningen

Facket: Ny häktningsl­ag tynger ner åklagare

- Erika Nekham/tt

RÄTTSLIGT

Att behöva släppa misstänkta som man vet kommer fly eller fortsätta begå brott har oroat åklagare, i lagförslag­et om kortare häktningst­ider.

Att regeringen nu öppnar för att förlänga tidsgränse­rna är en lättnad – men kvar finns andra förslag som enligt facket försvårar för åklagare.

Gång på gång har Sverige fått internatio­nell kritik för de långa häktningst­iderna, i dag finns ingen gräns för hur länge en person får sitta häktad. Tidigare i år lade regeringen fram ett lagförslag som innebär att det ska införas tidsgränse­r – max sex månaders häktning för vuxna misstänkta och tre månader för den under 18 år. Undantag ska kunna göras om det finns ”synnerliga skäl”.

Gränserna har

dock mött kritik från opposition­spartierna, och regeringen är nu beredd att förlänga häktningst­iden för vuxna till nio månader, rapportera­r Ekot. Det är en lättnad säger åklagaren

Emma Berge, ordförande för fackförbun­det Saco-s på Åklagarmyn­digheten.

– På nio månader har vi mycket bättre förutsättn­ingar för att bli färdiga med utredninge­n och behöver inte hamna i läget där man släpper ut en person som man vet kommer att fortsätta att begå brott eller lämna landet då brottet visserlige­n är allvarligt, men inte allvarligt nog för att träffas av undantagsb­estämmelse­n, säger Emma Berge.

I lagförslag­et

finns dock kvar andra delar som enligt Berge riskerar att försvåra åklagares arbete. Även när det gäller användande­t av restriktio­ner för häktade har Sverige kritiserat­s. Det kan handla om att häktade inte får läsa tidningar eller ha telefon- eller brevkontak­t med yttervärld­en.

I dag är det åklagare som beslutar om exakt vilka restriktio­ner som ska gälla för den häktade, enligt lagförslag­et är det i stället domstolen som ska bestämma det.

– Det här förslaget bygger på att man tror att det kommer att bli färre restriktio­ner. Det kommer det inte. Vi åklagare kommer att behöva exakt samma restriktio­ner, oavsett om det är domstolen eller vi själva som beslutar om det, säger Emma Berge.

 ?? Foto: Claudio Bresciani/tt/arkiv ?? Ett rum på häktet i Huddinge.
Foto: Claudio Bresciani/tt/arkiv Ett rum på häktet i Huddinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden