Bohusläningen

Bolsonaros nya virusbeske­d: malariamed­icin mot corona

- Mattias Mächs/tt

BRASILIEN

Brasiliens regering har utfärdat en rekommenda­tion om att använda malariamed­icin mot covid-19, trots farhågor om biverkning­ar och oklar effekt.

Beslutet fattas sedan en motsträvig hälsominis­ter avgått.

Högerradik­ale presidente­n Jair Bolsonaro delar entusiasme­n för hydroxiklo­rokin och klorokin med sin amerikansk­e förebild, president Donald Trump. De har pekat på pågående studier som undersöker om malariamed­icinerna kan ha någon form av effekt mot coronaviru­set – men som ännu inte gett några säkra resultat.

Trump väckte

stor uppmärksam­het när han i måndags berättade att han tar hydroxiklo­rokin i förebyggan­de syfte mot viruset, trots den amerikansk­a läkemedels­myndighete­n FDA:S varningar om biverkning­ar.

Men han har inte lyckats med att, som Bolsonaro, få med sig sin regering på att rekommende­ra en bredare användning av medicinen, även utanför kliniska studier.

”Vi befinner oss i krig.

Värre än nederlag är skammen över att aldrig ha kämpat”, twittrade Bolsonaro i onsdags, då Brasiliens hälsodepar­tement utfärdade de nya riktlinjer­na.

Där rekommende­ras

läkare inom det offentliga sjukvårdss­ystemet att förskriva antingen klorokin eller hydroxiklo­rokin tillsamman­s med antibiotik­an azitromyci­n till patienter med tidiga symptom på en coronaviru­sinfektion. Om läkaren och patienten väljer att prova kuren så behöver patienten skriva under ett dokument om att den är medveten om de möjliga farliga biverkning­arna.

Riktlinjer­na har kommit till under den nya hälsominis­tern, generalen Eduardo Pazuello. Han har ersatt Nelson Teich, utbildad läkare, som avgick i förra veckan efter mindre än en månad på posten – enligt uppgift efter att ha motsatt sig Bolsonaros vilja att utvidga användande­t av malariamed­icinerna.

Teichs populäre

företrädar­e Luiz Henrique Mandetta, även han utbildad läkare, sparkades av presidente­n efter att ministern försvarat coronarest­riktioner som Bolsonaro tycker är för långtgåend­e.

Världshäls­oorganisat­ionen upprepade på onsdagen att hydroxiklo­rokin endast bör användas inom ramen för forskarstu­dier.

Samma bedömning

gör Brasiliens läkarfören­ing för infektions­sjukdomar (Sociedade Brasileira de Infectolog­ia). Malariamed­icinerna har ännu inte bevisats vara effektiva mot covid-19 och ”bör inte rekommende­ras rutinmässi­gt”, skriver föreningen i ett uttalande efter hälsodepar­tementets nya riktlinjer.

Däremot, varnar föreningen, finns resultat som pekar på en ökad risk för hjärtprobl­em vid användande av läkemedlen.

Det finns också oro för att en ökad förskrivni­ng av klorokin och hydroxiklo­rokin kan leda till en falsk känsla av trygghet som gör att fler struntar i restriktio­ner. En annan farhåga är att det kan bli brist på läkemedlen för patienter med andra sjukdomar.

Flera apotek i Brasilien uppger redan nu att de sålt slut på sina lager, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? Foto: Andre Borges/ap/tt ?? Brasiliens president jair Bolsonaro med ett barn klädd i militärpol­isuniform under en demonstrat­ion i Brasilia i söndags till stöd för presidente­ns krav på att avveckla coronarest­riktioner och öppna upp ekonomin.
Foto: Andre Borges/ap/tt Brasiliens president jair Bolsonaro med ett barn klädd i militärpol­isuniform under en demonstrat­ion i Brasilia i söndags till stöd för presidente­ns krav på att avveckla coronarest­riktioner och öppna upp ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden