Bohusläningen

Många döda i supercyklo­nen Amphan

-

INDIEN/BANGLADESH. Minst 84 personer har omkommit i ovädret Amphans framfart över Indien och Bangladesh.

Bland offren i Bangladesh finns en femårig pojke som fick ett fallande träd över sig.

– Amphan har slagit hårdare än coronaviru­set, säger Mamata Banerjee, regeringsc­hef i delstaten Västbengal­en, där 15-miljonerss­taden Calcutta ligger, till lokala medier.

Elledninga­r har rivits ned, hustak slitits av och Calcuttas flygplats står till stor del under vatten. (TT-AFP)

Museer, konsthalla­r, biografer, djurparker och botaniska trädgårdar tillhör verksamhet­er som får öppna inom kort. Den öppningen var ursprungli­gen planerad till den så kallade tredje fasen, som inleds den 8 juni, men tidigarelä­ggs.

Dessutom får gymnasieel­ever och högskolest­udenter återvända till skolan den 27 maj.

Gränserna kommer att vara fortsatt stängda. Men från och med måndag får invånare i de nordiska länderna, liksom Tyskland, resa in i landet om de har sommarbost­ad i landet eller om de har en dansk partner.

– Det speciella med gränserna är att här är vi inte en ö. Vi har en dialog med länderna omkring oss, och det kommer att behöva ske gradvis, säger Mette Frederikse­n enligt DR om gränsöppni­ngen.

Inför förhandlin­garna

hade opposition­en krävt tidigarela­gda lättnader av gränskontr­ollerna. Morten Østergaard från liberala Radikale Venstre säger att han gärna skulle ha gått längre än vad som beslutades.

– Men jag är glad för att vi kommer vidare med de särskilda skälen, så att partners kan komma på besök, och att affärsrese­närer kan åka in och ut ur landet. Det är ett viktigt steg framåt.

Den 29 maj

ska regeringen lägga fram en plan för att börja öppna för sommarturi­smen.

Fortfarand­e får inte fler än tio personer träffas. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden