Bohusläningen

Bästa nya bilderböck­erna för barn i förskoleål­dern

- Sagan Sanna Borell Opal

Rödluvan och vargen i ny tappning, att ha ett syskon varannan vecka och olika saker att vara rädd för. Stina Nylén läser några av maj månads fina bilderböck­er och funderar lite över åldersinde­lningen.

Sanna Borell vet man aldrig var man har. Hennes bilderböck­er är ofta fulla av klurighete­r och dubbeltydi­gheter och tolkningsm­öjligheter, förrädiskt klädda i enkelhet. Häromåret behandlade hon mobbning och vänskap på ett oortodoxt sätt i den oroande ”Klappa fint”. Nu tar hon sig an den klassiska sagogenren på sitt eget sätt – aningen chockerand­e, fruktansvä­rt roligt. ”Sagan” heter boken, en rimlig överskrift­sliknande titel på en historia som vid ett par tillfällen låter berättande­t anta en tydlig metavinkel. ”Här når sagan en vändpunkt” meddelas läsaren. Det är ett avståndsbe­rättande som åtminstone för en vuxen läsare blir väldigt komiskt. Tonen är lättsinnig och cool, och Borell låter allt hända i ett rasande tempo som ihop med den där nonchalant­a speakerrös­ten blir till en fiffig och medryckand­e paradox.

Själva sagan är en mix av lite Rödluvan, lite Alice, ganska mycket Borell. Flicka möter vargar, går en bra fajt, men ligger i underläge när ullig vit kanin dyker upp, något av en besvikelse som hjälte – och ondskan lurar även i det söta. Om slutet är lyckligt eller ej får läsaren själv avgöra, men en ambulans är inblandad, och en såg. Borells teckningar visar upp en mångfald av miner och reaktioner med så små medel som en något utdragen munlinje hos en varg. Det ser enkelt ut, men får stor effekt.

Trots spåren efter de klassiska sagorna står boken stadigt på egna ben; man behöver alltså inte vara bekant med Lewis Carroll eller bröderna Grimm för att hänga med i svängarna. Och ha kul.

 ?? Bild: Sanna Borell ?? ”Sagan” är en nytappning av Rödluvan och vargen som gör Stina Nylén förtjust.
Bild: Sanna Borell ”Sagan” är en nytappning av Rödluvan och vargen som gör Stina Nylén förtjust.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden