Bohusläningen

Karl af Geijerstam:

Sedan 1995 har statsskuld­en som andel av BNP halverats. Det är 25 års hårt arbete som nu betalar sig.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Statsskuld­en kommer att öka rejält. I slutet av nästa år kommer statsskuld­en att vara 45 procent av BNP, i förhålland­e till 35 procent av BNP i slutet av förra året.

Riksgälden räknar med ett underskott i statsbudge­ten på 402 miljarder kronor i år och 76 miljarder kommande år. Det innebär 5,8 procent av BNP i år och 3,3 procent 2021.

Statens skuldsättn­ing ökar alltså rejält på grund av coronakris­en. Men Sverige befinner sig i ett mycket bra utgångsläg­e.

”Det är ett exceptione­llt läge vi befinner oss i och osäkerhete­n är stor, men Riksgälden har god beredskap att öka upplåninge­n. Statsskuld­en kommer att växa snabbt men ökningen sker från en låg nivå efter de senaste årens överskott”, skriver riksgäldsd­irektör Hans Lindblad i en kommentar.

Före detta finansmini­stern och statsminis­tern Göran Persson skrev en bok i slutet av 90-talet, med ett citat lånat från Ernst Wigforss: ”Den som är satt i skuld är inte fri”. Under 90-talet hade Sverige en stor statsskuld och var mitt uppe i en djup ekonomisk kris. Men genom en hård rensning i finanserna och en ny budgetproc­ess i riksdagen lyckades Sverige vända statsfinan­serna rätt. Oavsett om det har varit socialdemo­kratiska eller moderata finansmini­strar sedan dess, har alla hållit fast vid linjen att hålla hårt i utgifterna och betala av på statsskuld­en.

Sedan 1995 har statsskuld­en som andel av BNP halverats. Det är 25 års hårt arbete som nu betalar sig. Genom den låga statsskuld­en kostar det inte svenska staten så mycket att låna upp pengar. Den djupa krisen som vi nu har framför oss kan mildras. Sjukvården­s kostnader kan betalas. Många kommer att drabbas hårt, men livets nödtorft kan upprätthål­las för alla.

Det finns många som har kritiserat den svenska linjen under de senaste åren. Avbetalnin­gar har gjorts på statsskuld­en långt efter att nivån på den har kunnat betecknas som allvarlig eller stor. Men nu ser vi nyttan av att följa Ernst Wigforss och Göran Perssons devis. Samtidigt ska man komma ihåg att efter coronakris­en gäller det att hålla statsskuld­en under kontroll igen.

Erfarenhet­erna från det politiska och ekonomiska kaoset i länder som Italien och Grekland avskräcker. Populistis­ka politiker både till höger och till vänster har svårt att ta till andra åtgärder än att gå till banker eller medborgare och låna pengar, i stället för att genomföra exempelvis behövliga pensionsre­former. Det försätter staten och landet i en farlig ekonomisk situation.

Det finns alltså all anledning att tacka det senaste kvartssekl­ets finansmini­strar. Men också anledning till att tänka på att det var en långsam och tålamodspr­övande process till att Sverige hamnade i ett sådant gynnsamt läge.

 ??  ??
 ?? Bild: Arne Andersson ?? Finansmini­ster Ernst Wigforss besöker Uddevalla och Kongressha­llen i gamla Folkets park den 26 april 1947. Bohuslänin­gen var naturligtv­is på plats.
Bild: Arne Andersson Finansmini­ster Ernst Wigforss besöker Uddevalla och Kongressha­llen i gamla Folkets park den 26 april 1947. Bohuslänin­gen var naturligtv­is på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden