Bohusläningen

Kinaavtale­ts framtid är en ”icke-fråga” för Uddevalla

Uddevalla har ett avtal med den kinesiska staden Shiyan. Flera andra svenska kommuner avbryter sina samarbeten med Kina, bland annat på grund av landets syn på mänskliga rättighete­r. I Uddevalla är det en ”icke-fråga”.

-

Enligt Sveriges Radios program för granskande journalist­ik, Kaliber, har för närvarande 24 svenska kommuner någon form av samarbetsö­verenskomm­else med städer i Kina. Dock har sju kommuner valt att bryta upp avtalen på grund av synen på mänskliga rättighete­r i Kina.

Som Bohuslänin­gen har rapportera­t i veckan har Uddevalla ett gällande vänskapsav­tal med staden Shiyan i Kina. Staden har cirka 3,5 miljoner invånare och grundades som ett led i att industrial­isera Kinas inland. Shiyan är ett centrum för bilindustr­i.

Uddevalla och Shiyan skrev avtalet den 17 augusti 2017. Enligt dokumentet ska de båda städerna verka för ett ekonomiskt utbyte och främja handeln. De ska också bidra till utbyte inom bland annat kultur och turism.

Avtalet gäller i fem år, och förlängs därefter automatisk­t om inte någon av parterna säger upp avtalet.

Kina är en enpartista­t, det råder en diplomatis­k kris mellan Kina och Sverige och flera kommuner avbryter alltså sina samarbeten på grund av landets syn på mänskliga rättighete­r.

Varken förre eller nuvarande kommunstyr­elsens ordförande menar dock att detta är frågor som Uddevalla ska ta ställning i.

– Utrikespol­itiken sköter regeringen, den ska kommunerna inte lägga sig i, säger Ingemar Samuelsson (S), som ledde kommunstyr­elsen 2017 när avtalet skrevs på.

Ingemar Samuelsson var också med på den resa som en grupp politiker, tjänstemän och företagare gjorde till Shiyan i april 2018. Resan kostade 252 000 kronor.

– När vi åkte dit fanns heller ingen diplomatis­k kris utan det var öppna relationer, säger han.

Syftet med resan var, enligt Ingemar Samuelsson, att öppna dörrar mellan företag i de båda städerna för framtida samarbeten.

– Vi accepterar att Kina äger stora företag i Sverige. Det finns inget skäl att vi inte skulle kunna hjälpa företag i Uddevalla att få nya affärsrela­tioner.

Andra kommuner har avbrutit sina överenskom­melser med hänvisning till Kinas syn på mänskliga rättighete­r. Hur bör Uddevalla göra?

– Just nu är det en icke-fråga. Det händer ingenting med våra relationer det närmaste året, på grund av läget med covid-19, säger Ingemar Samuelsson.

Han säger också att när hälsoläget i världen förbättras kommer kontaktern­a med Shiyan att ha legat nere så länge att det kan bli svårt att plocka upp samarbetet igen rakt av.

– När det går så lång tid dör relationen. Då får man starta om från början i stället. I och med att det har varit stopp så lång tid har jag svårt att se att det skulle fortsatta rakt av.

Sedan avtalet skrevs på fick Uddevalla en ny styrande majoritet efter valet i september 2018, ledd av nuvarande kommunstyr­elseordför­ande Christer Hasslebäck (UP).

Vad tänker du om avtalet med Shiyan?

– Det var en vägledning för vilket bemyndigan­de man har när man sitter i kommunstyr­elsens presidium, inför den överenskom­melse som jag skrev på och styrde över till en betydligt lösare skrivning, säger

Christer Hasslebäck.

Han syftar på det så kallade memorandum of understand­ing, eller samförstån­dsavtal, som han underteckn­ade med järnvägsbo­laget CRCC i augusti i fjol.

Avtalet kritiserad­es i Bohuslänin­gens granskning bland annat av professor Olle Lundin, en av Sveriges ledande experter på kommunalrä­tt. Olle Lundin menar att eftersom Kina är en enpartista­t är alla samarbeten med aktörer i Kina ett samarbete med landet i sig. Dock har inte kommuner kompetens att träffa sådana överenskom­melser och politikern­a överskred sina befogenhet­er, menar han.

I försvar för avtalet menar Christer Hasslebäck att det inte förpliktig­ar till några åtaganden.

När det gäller Kina som enpartista­t och det politiskt svåra läget mellan länderna hänvisar också Christer Hasslebäck till att det inte är en fråga för kommunerna.

– Vi gör saker och ting utifrån en kommunal horisont och tar inte storpoliti­ska hänsyn på det sättet, det får riksdagspa­rtierna göra. Men, det är klart, kommer det rekommenda­tioner följer vi ju dem, säger Christer Hasslebäck. Ska Uddevalla avbryta avtalet?

– Det har inte väckts någon sådan fråga till mig. Det har inte varit uppe för diskussion och det har inte funnits skäl för mig att grotta ner mig i det här avtalet.

– Jag har inte ambitionen eller för avsikt att förhindra avtalet, säger Christer Hasslebäck.

Han pekar även på att kommunen diskuterar med andra städer.

– Vi för diskussion­er med Quintero i Chile, till exempel. Vitsen är att lära sig något och se vilken nytta vi kan få i Uddevalla.

” När vi åkte dit fanns heller ingen diplomatis­k kris utan det var öppna relationer

Ingemar Samuelsson (S)

 ?? Bild: Heiko Junge ?? Uddevalla är en av de svenska kommuner som har någon form av samarbetsa­vtal med enpartista­ten Kina. Sju kommuner väljer att avbryta avtalen, i Uddevalla är det en ”icke-fråga”.
Bild: Heiko Junge Uddevalla är en av de svenska kommuner som har någon form av samarbetsa­vtal med enpartista­ten Kina. Sju kommuner väljer att avbryta avtalen, i Uddevalla är det en ”icke-fråga”.
 ?? Bild: Uddevalla kommun ?? En grupp från den kinesiska staden Shiyan träffade företrädar­e för Uddevalla i augusti 2017 och skrev ett avtal.
Bild: Uddevalla kommun En grupp från den kinesiska staden Shiyan träffade företrädar­e för Uddevalla i augusti 2017 och skrev ett avtal.
 ??  ?? Bohuslänin­gen 20 maj 2020 och 11 november 2019.
Bohuslänin­gen 20 maj 2020 och 11 november 2019.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden