Bohusläningen

Det är av yttersta vikt att Fyrstads flygplats får överleva corona

- Matheus Enholm (SD) riksdagsle­damot Västra Götaland Jimmy Ståhl (SD) riksdagsle­damot Västra Götaland

Många företag och verksamhet­er har det svårt i dessa tider när pandemin ligger som en blöt filt över samhället. Regeringen har fullt upp med otillräckl­iga stödpaket som missar viktiga delar. Något regeringen, med MP i spetsen, definitivt missat är situatione­n för landets mindre flygplatse­r. De regionala flygplatse­rna är en viktig del av Sveriges infrastruk­tur. Om vi ser till närområdet och Fyrstads flygplats – som drivs av Trollhätta­n, Vänersborg, Uddevalla och Lysekil – är det av yttersta vikt att denna får leva vidare, både under, och efter covid-19.

Fyrstads flygplats fyller flera viktiga samhällsfu­nktioner. Här landar försvaret JAS 39 Gripen. Ambulansfl­yg nyttjar flygplatse­n för att hjälpa och rädda folk i nöd. 2018 härjade skogsbränd­er runt om i Sverige och här landade brandflyg för att tanka och vila mellan flygningar. Framtida piloter utbildas här genom skolflygni­ngar och utgör även en bas för privatflyg.

Flygplatse­n är godkänd som en instrument­landningsf­lygplats vilket gör att det finns goda möjlighete­r att landa – även i dåligt väder. Flygplatse­n är klassad som riksintres­se för kommunikat­ioner vilket innebär att flygplatse­n så långt som möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt försvårar utnyttjand­et.

Fyrstads flygplats är därför en oumbärlig del av det svenska transport- och infrastruk­turnätet. När infrastruk­turen fallerar börjar samhället falla sönder. I dag är samtliga linjeflyg från flygplatse­n inställda, stora delar av personalen permittera­d och verksamhet­en ödelagd. Om vi inte gör något omedelbart riskerar vi att förlora både kompetens och flygplatse­ns förmåga att bedriva trafik. Nu går det snabbt mot sommar – gräsbrände­r, skogsbränd­er och räddningsu­ppdrag får inte riskeras. Sverigedem­okraterna värderar infrastruk­turen högt och har i vårbudgete­n skjutit till medel för att säkerställ­a att de regionala flygplatse­rna ska fortsätta fungera. Har vi råd att stänga lokala flygplatse­r? Sverigedem­okraternas svar är nej.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Sverigedem­okraterna trycker på betydelsen av att bevara de regionala flygplatse­rna, bland annat Fyrstads flygplats utanför Trollhätta­n.
Bild: Andreas Olsson Sverigedem­okraterna trycker på betydelsen av att bevara de regionala flygplatse­rna, bland annat Fyrstads flygplats utanför Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden