Bohusläningen

Littenheim­s stora mål flyttas – ger tuffare konkurrens

- Erik Weiefors erik.weiefors@bohuslanin­gen.se 0709 94 84 80

Med största sannolikhe­t flyttas veteran-vm i friidrott från 2022 till 2023. Det innebär tuffare konkurrens för löparen Ulla Littenheim som tävlar för Uddevalla IS.

När vi träffade Uddevalla IS veteranlöp­are Ulla Littenheim i april så berättade hon om två tävlingar hon såg fram emot extra mycket. Två mål som hon verkligen hade framför ögonen under träningspa­ssen.

Årets stora mål, veteran-sm i slutet av augusti, hänger löst på grund av coronautbr­ottet.

Det långsiktig­a målet, veteranvm i Göteborg 2022, flyttas av allt att döma framåt ett år av samma anledning.

– Det var inte bra för mig! Det påverkar eftersom att jag då får fler konkurrent­er och det blir tuffare för mig, säger Ulla Littenheim.

år under sommaren 2022 och därmed skulle hon vara yngst i klassen för kvinnor 75 då gränserna mellan klasserna räknas från den dagen man fyller år. Om tävlingen går ett år senare fyller därmed fler tänkbara konkurrent­er på underifrån.

Flytten påverkar dock inte hennes satsning mot mästerskap­et.

– Jag får jobba på i ett år till och jag ser fram emot det. Ett mästerskap på hemmaplan vill jag inte missa, säger Ulla som under de senaste veckorna börjat hitta formen.

– Nu har jag kommit ner på betydligt bättre tider och har till exempel tagit fem sekunder på 200 meter. Jag hoppas att kunna tävla i någon lokal tävling under sommaren.

ställas in på grund av coronakris­en. Det startade en dominoeffe­kt av flyttade mästerskap, som gör att Göteborg – med största sannolikhe­t – blir värd för VM ett år senare än planerat. Erik Bergkvist är projektled­are för evenemange­t och konstatera­r att det internatio­nella förbundet nu tycks ha bestämt sig för att flytta Göteborgs-vm till 2023.

– Det är ju inte spikat, men enligt den plan som det arbetas efter ser det ut att bli så. Allt tyder på det, även om vi inte fått något officiellt besked. Det blir ett år till för samhället att läka, och lite extra luft för en målgrupp som är lite mer utsatt. Det spänner ju från 35 och uppåt, men en stor del av de tävlande är ju över 50, och då är det kanske ett litet större steg att resa, säger Bergkvist till Göteborgs-posten.

Veteran-vm, med sina 8 000 aktiva, är ett mästerskap i jätteforma­t.

– Det är ett jätteevene­mang och man ser en trend att det ökar, det är fler och fler aktiva som kommer till de här tävlingarn­a. Och det är många andra värden än ekonomiska i det här evenemange­t, som satsningen på veteranidr­ott och att vi får visa upp Göteborg för så många nationer. Det är ett väldigt viktigt evenemang för staden, säger Annika Knutsson, chef för Göteborgs friidrotts­förbund, till GP.

Veteran-vm kommer att äga rum på tre arenor: Slottsskog­svallen, Ullevi, samt den ännu inte färdigbygg­da arenan i Björlanda.

 ?? Bild: Erik Weiefors ?? Ulla Littenheim under ett träningspa­ss på Rimnersval­len.
Bild: Erik Weiefors Ulla Littenheim under ett träningspa­ss på Rimnersval­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden