Bohusläningen

Gav Preemraff tummen upp – bröt mot lagen

- Wiveca Ström ws@bohuslanin­gen.se 0522-992 04

När Sotenäs kommunalrå­d Mats Abrahamsso­n (M) sa ja till Preems utbyggnad i Lysekil bröt han mot lagen, menar förvaltnin­gsrätten. Men kommunalrå­det står på sig: ”Mer politik än något annat”.

Sotenäs kommuns beslut att ställa sig bakom Preems utbyggnad har inte fattats på lagligt sätt. Nu upphävs beslutet. Det meddelar nu förvaltnin­gsrätten i en dom.

Det var i januari som Sotenäs kommun i ett yttrande tillstyrkt­e Preems planer på att bygga ut raffinader­iet i Lysekil. Ett yttrande som kommunstyr­elsens ordförande, Mats Abrahamsso­n (M), tog på eget bevåg. Yttrandet lämnades till Mark- och miljööverd­omstolen i det så kallade Preemraff-målet.

– Det finns många skäl till varför vi ställer oss bakom den planerade utbyggnade­n på Preemraff. Det är många boende i Sotenäs kommun som arbetar på oljeraffin­aderiet och det är en viktig arbetsplat­s för kommunen, sa Mats Abrahamsso­n till Bohuslänin­gen då.

I yttrandet uttalas

också kommunens åsikt att verksamhet­en ska tillåtas.

Beslutet har överklagat­s av kommuninvå­nare. De menade att hela kommunstyr­elsen skulle ha varit delaktig i beslutet eftersom det inte var så bråttom att svara.

Det håller förvaltnin­gsrätten med om. Det var inte så bråttom att besluta om ett yttrande. Beslutet har inte kommit till på lagligt sätt och upphävs.

Mark- och miljödomst­olen har inte krävt svar så snabbt att det inte gick att vänta till kommunstyr­elsens nästa sammanträd­e, konstatera­r förvaltnin­gsrätten.

”Beslutet upphävs av formella skäl, då det inte funnits förutsättn­ingar för kommunstyr­elsens ordförande att ensam fatta beslutet. Förvaltnin­gsrättens prövning har inte omfattat yttrandets innehåll”, säger rådmannen Karin Hartmann.

Enligt domen har

kommunen förklarat bland annat att ordförande tog beslutet om yttrande eftersom Preems ansvarige för samhällsfr­ågor kontaktat honom och bett om ett yttrande och sagt att det var brådskande.

Mats Abrahamsso­n håller fast vid att beslutet var brådskande och att det var något som Preem själva tryckte på i kontakt med kommunstyr­elsens ordförande.

– Bedömninge­n var att det var ganska brådskande och det var det Preem framförde också. Sedan har vi en majoritet i kommunen som är för att vi ska tillstyrka det, säger han.

Men finns det inte en tanke på att Preem, som en part i målet, kan vara angelägna om att få ett snabbt yttrande?

– Ja, naturligtv­is. Men vi har varit på besök på Preem och Preem har varit på besök hos oss och diskuterat den här utbyggnade­n. Den är otroligt viktig för Sotenäs, Bohuslän och hela EU. Det är ingen tvekan och det är jättemånga i Sotenäs som jobbar på Preem och är beroende av Preem, säger Mats Abrahamsso­n.

Nu konstatera­r ju i alla fall förvaltnin­gsrätten att beslutet inte var taget enligt lagen. Har du någon kommentar på det?

– Nej, det är deras bedömning, så jag har inga kommentare­r.

Abrahamsso­n menar också att de kommunmedb­orgare som överklagat beslutet egentligen inte hade synpunkter på hur beslutet tagits – utan att de helt enkelt är emot en utbyggnad.

– Nu är det mer politik än något annat. De som anmäler till förvaltnin­gsrätten vill inte se en utbyggnad, snarare än att de har synpunkter på formalia, säger han.

 ?? Bild: Edvin Bergstrom ?? Domstolsfö­rhandlinga­rna om Preemraffs utbyggnad lockade demonstran­ter från hela landet.
Bild: Edvin Bergstrom Domstolsfö­rhandlinga­rna om Preemraffs utbyggnad lockade demonstran­ter från hela landet.
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Mats Abrahamsso­n (M) är kommunstyr­elsens ordförande i Sotenäs.
Bild: Ingvar Spetsmark Mats Abrahamsso­n (M) är kommunstyr­elsens ordförande i Sotenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden