Bohusläningen

Tystnad i fokus under protest på Kungstorge­t

- Niclas Jonasson niclas. jonasson@bohuslanin­gen.se

Black lives matter-protestern­a har spridits över världen. På lördagen var det Uddevalla som stod på tur: ”Blir utsatt för rasism dagligen.”

Protestern­a mot polisvåld har spridits världen över sedan 46-årige George Floyd dog till följd av ett våldsamt polisingri­pande. På lördagen anordnades en demonstrat­ion i Uddevalla.

Vågen av demonstrat­ioner började i Minneapoli­s, USA, när afroamerik­anen George Floyd dog efter ett polisingri­pande.

Black lives matter-protestern­a har sedan dess spridits till övriga delar av USA och vidare till Europa. På lördagen arrangerad­es en protest i centrala Uddevalla.

– Jag blir utsatt för rasism dagligen. Det är en del av min vardag. Därför måste jag kämpa för mina syskon, säger Jamila Mahamed, en av deltagarna i lördagens protest.

där deltagarna stod med stort avstånd mellan varandra, fylldes med plakat. ”Say their names”, ”Stop police brutality” och ”All lives wont matter until black ones do” var budskapet på några av plakaten.

– I USA har folk satt ner foten och vi vill visa solidarite­t, säger Denise

Olsson Berqvist, en av ett tiotal personer i arrangörsg­ruppen Black lives matter Uddevalla.

– Samma förtryck finns här i Sverige, även om förtrycket inte är dödligt här. Men vi har rasprofile­ring och vardagsras­ism, fortsätter hon.

Manifestat­ionen inleddes med ett kort anförande av Denise Olsson Bergqvist, där hon bland annat förklarade att protesten skulle vara tyst. Samtidigt lämnade hon megafonen öppen, för att utsatta personer skulle få en chans att göra sin röst hörd.

– Man kan förändra både genom att skrika och visa solidarite­t genom att vara tyst. Att bara låta plakaten tala kan bli väldigt tydligt det också.

– Vi är en blandad grupp av människor och vill visa stöd till de som faktiskt berörs. Vi lämnar megafonen öppen för att peppa på.

Kungstorge­t stod en av polisens piketbussa­r och iakttog demonstrat­ionen på avstånd. Men Denise Olsson Bergqvist var inte särskilt orolig över konfrontat­ioner med polisen, däremot höjde hon en varningens finger för att andra grupper kunde ha intresse av att sabotera.

– Främsta oron är för de med rasistiska åsikter. Uddevalla är ett starkt fäste för sådana åsikter och vi har fått en affisch vandaliser­ad med hakkors och orden ”white lives matter”, säger Denise Olsson Berqvist.

 ??  ??
 ?? Bild: Niclas Jonasson ?? Denise Olsson Bergqvist, en av arrangörer­na, hade med sig plakat som hon delade ut under demonstrat­ionen.
Bild: Niclas Jonasson Denise Olsson Bergqvist, en av arrangörer­na, hade med sig plakat som hon delade ut under demonstrat­ionen.
 ??  ?? Douglas Vidarsson med en skylt med namnet på mannen som dog efter ett polisingri­pande.
Douglas Vidarsson med en skylt med namnet på mannen som dog efter ett polisingri­pande.
 ??  ?? I utkanten av demonstrat­ionen stod en polisbuss och iakttog, vilket fick en del att vända på huvudet.
I utkanten av demonstrat­ionen stod en polisbuss och iakttog, vilket fick en del att vända på huvudet.
 ??  ?? Jamila Mahamed kom till demonstrat­ionen ihop med Milla Länström.
Jamila Mahamed kom till demonstrat­ionen ihop med Milla Länström.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden