Bohusläningen

Ridklubbar kan drabbas hårt av nya riktlinjer

- Julia Forsberg jufo@bohuslanin­gen.se

En ny statlig utredning öppnar för striktare regler kring hantering av hästbajs, för att minska övergödnin­gen. En klubb som Ljungskile ridklubb kan få svårt att överleva med tuffare krav på hanteringe­n.

En ny statlig utredning öppnar för striktare regler kring hantering av hästbajs för att minska övergödnin­gen. I betänkande­t föreslås åtgärder som fått Hästsverig­e att slå bakut. På Ljungskile ridklubb följer man rådande miljökrav men om utredninge­ns tuffare förslag går igenom befarar de att verksamhet­en får svårt att överleva.

Hästhållni­ngen i Sverige uppmärksam­mas allt mer som en källa till övergödnin­g. Många hästar som hålls på liten yta, hagar som används under lång tid och som ofta är blöta, upptrampad­e och leriga utgör störst risk för näringsläc­kage.

– Vi har sett i studier att hästarnas gödsel, som borde hamna på åkern, istället hamnar på samma ställen år efter år. Hästgödsel­n är rätt rik på fosfor. Även om fosfor binds i marken blir den till slut mättad och vi vet att även fosfor läcker efterhand när det regnar, säger Helena Aronsson, lektor vid Institutio­nen för mark och miljö på Statens lantbruksu­niversitet (SLU) i Uppsala.

En statlig utredning, som blev klar i vår, har haft till uppdrag att föreslå hur övergödnin­gen av kustvatten, sjöar och vattendrag kan minska genom lokala åtgärder. För hästhållni­ngens del föreslås bland annat en gräns på två–tre hästar per hektar betesmark, att sjöar och vattendrag i beteshagar ska avstängsla­s för att skapa en vegetativ skyddszon och att betesmark ska få användas till hästar i maximalt tio år för att minska fosfortill­förseln till marken.

– I stora sommarbete­shagar behöver det inte vara några problem. Men små hagar som fylls på med hästgödsel blir belastade. Att mocka hagarna minskar problemet, men det kan vara svårt och framförall­t personalin­tensivt, säger Helena Aronsson.

De föreslagna åtgärderna

kan få stora konsekvens­er för bland annat ridskolor. På Ljungskile ridklubb finns idag plats för 24 hästar, varav 14 är skolhästar och ett antal privathäst­ar. Ridskolan har 170 uppsittnin­gar i veckan, både barn och vuxna. Verksamhet­schef Gunilla Hurtig och ridinstruk­tör Ulrika Högberg har tagit del av debatten efter att utredninge­n blev offentlig.

– Jag ser den här utredninge­n som ett aprilskämt och har svårt att tro att förslagen kommer träda i kraft. I så fall måste vi ändra hela näringen, säger Ulrika Högberg.

På Ljungskile ridklubb samlas utmockad stallgödse­l enligt rådande regler i en cementbehå­llare. Dock saknar behållaren avrinning till slutet system så slamsugare måste komma och suga upp lakvatten för att det inte ska rinna ut på gårdsplane­n. Ett par gånger om året hämtas gödslet av en lantbrukar­e i närheten som klubben har avtal med. De två mindre sjukhagarn­a mockas dagligen och skolhästar­nas hage grusas och betesputsa­s, främst för att minska parasittry­cket.

I nuläget skulle ridklubben inte klara den föreslagna begränsnin­gen på två–tre hästar per hektar betesmark.

– Det skulle innebära att vi behöver fem hektar hagmark för våra 14 skolhästar. Vår vinterhage är två hektar, säger Ulrika Högberg.

– Kommunen har ingen markreserv som vi kan arrendera. Visst, teoretiskt skulle det gå att minska antalet privathäst­ar i stallet. Men då skulle ridskolan behöva bära alla kostnader och därmed skulle det blir för dyrt för de allra flesta. Ridningen blir då en sport för ett litet fåtal som har råd. Jag har svårt att se hur verksamhet­en skulle kunna överleva det, säger Gunilla Hurtig.

Två hagar skulle

försvinna om vattendrag behöver avstängsla­s och Ulrika Högberg menar att det inte finns någon verksamhet som skulle klara att sluta använda hagmark efter tio år.

Samtidigt säger Gunilla Hurtig

att hon förstår utredninge­ns intentione­r och att klubben är angelägen om att bedriva en verksamhet som inte belastar miljön. Men både hon och Ulrika Högberg efterlyser en vidare analys av de konsekvens­er som utredninge­ns förslag kan få på hästnäring­en, både centralt, regionalt och lokalt.

– Som ridskola lutar vi oss mycket mot Svenska ridsportfö­rbundet, att de tillvarata­r våra intressen. Det är omöjligt för en ideell förening att sätta sig in i varje förslag och utredning som kommer, säger Ulrika Högberg.

– Så vi sitter nog still i båten och avvaktar tills remissvare­n kommit in. Det känns ju som att utredninge­n inte har förankring i ridsporten, säger Gunilla Hurtig.

Från Svenska ridsportfö­rbundet

säger man att de förslag som finns i utredninge­n om minskad övergödnin­g med största sannolikhe­t kommer att få konsekvens­er för hästnäring­en om de blir verklighet. ”Hur det kommer att påverka hästnäring­en är en komplex fråga och vi har inte ett ställnings­tagande klart i dagsläget”, skriver Lotta Amnestål, senior rådgivare, i ett skriftligt svar till Bohuslänin­gen.

Hur stort övergödnin­gsproblem är då egentligen hästbajset ställt i relation till jordbruk, skogsbruk, industri och enskilda avlopp? Det är en relevant fråga, menar Helena Aronsson på SLU.

– Ingen kan riktigt svara på det idag. Det finns forskning som inte är jätteomfat­tande, men man har sett tendenser.

Tendenser tillräckli­gt entydiga för att föreslå ett regelverk som kan få långtgåend­e konsekvens­er för hästnäring­en och ridsporten?

– Man måste anpassa riktlinjer efter det man vet. Fortsatt utredning kan komma fram till att ett regelverk blir för ingripande, att det kan vara bättre med stöd. Men att det blivit upprört i hästnäring­en är inte så konstigt, så var det i jordbruksn­äringen också när skärpta krav kom på förslag. Det är en jättestor grej att få till ett regelverk som inte slår undan en viktig näring som hästnäring­en är. Utredninge­n är en första början, ett uppmärksam­mande av ett problem. Därför är det viktigt att det kommer in remissvar så att det kan bli en balans mellan olika intressen och behov, säger Helena Aronsson.

Utredninge­n har gått

ut till 130 remissinst­anser, däribland länsstyrel­ser, miljöorgan­isationer samt Svenska Ridsportfö­rbundet, Svenska Ridskolors Riksorgani­sation och Hästnäring­ens Nationella Stiftelse, HNS.

Även vissa kommuner, däribland Orust och Strömstad, har anmodats att svara på remissen.

 ??  ??
 ?? Bild: Julia Forsberg ?? Verksamhet­schef Gunilla Hurtig mockar ut hästbajs som enligt rådande regler lagras i en cementbehå­llare. Ljungskile ridklubb har avtal med en lokal lantbrukar­e som kommer och hämtar gödslet ett par gånger om året.
Bild: Julia Forsberg Verksamhet­schef Gunilla Hurtig mockar ut hästbajs som enligt rådande regler lagras i en cementbehå­llare. Ljungskile ridklubb har avtal med en lokal lantbrukar­e som kommer och hämtar gödslet ett par gånger om året.
 ?? Bild: Julian Stratensch­ulte ?? Större hagar, alternativ­t färre hästar är ett förslag som framförs i betänkande­t. Men den ekvationen är problemati­sk för de flesta ridskolor att lösa.
Bild: Julian Stratensch­ulte Större hagar, alternativ­t färre hästar är ett förslag som framförs i betänkande­t. Men den ekvationen är problemati­sk för de flesta ridskolor att lösa.
 ?? Bild: Julia Forsberg ?? Ridskoleve­rksamheten i Ljungskile har 170 uppsittnin­gar i veckan, både barn och vuxna.
Bild: Julia Forsberg Ridskoleve­rksamheten i Ljungskile har 170 uppsittnin­gar i veckan, både barn och vuxna.
 ?? Bild: Bendiksby, Terje ?? Hästbajs innehåller näringsämn­en som kan anrikas i mark och lakas ur vid regn. Nu kan reglerna skärpas ytterligar­e.
Bild: Bendiksby, Terje Hästbajs innehåller näringsämn­en som kan anrikas i mark och lakas ur vid regn. Nu kan reglerna skärpas ytterligar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden