Bohusläningen

Äldreomsor­gen är inte en budgetregu­lator

Att låta kommuner anställa läkare för att arbeta inom äldreomsor­gen är ett utmärkt förslag från Liberalern­a.

- Malin Lernfelt Liberala nyhetsbyrå­n

De kommer i en strid ström nu. Vittnesmål­en om hur äldre människor som drabbats av covid-19 inte erbjudits någon som behandling bortsett från palliativ vård. Beslut som på sina håll fattats via telefon, utan individuel­l bedömning. Vuxna barn berättar bland annat i Dagens Nyheter om hur de tvingats kämpa för att mammor och pappor över 70 år skall få samma rätt till näringsdro­pp, syrgas och medicin mot sekundära bakteriell­a lunginflam­mationer, som yngre sjuka. Och om hur kampen till slut lett till att äldre tillfriskn­at, vilket inte hade varit fallet om personen endast fått morfin.

Pandemin har blottlagt

enorma brister. Inte minst inom äldreomsor­gen. Hur ständiga besparinga­r och jakt på intjänade minuter har resulterat i en oacceptabe­l arbetsmilj­ö för personalen och undermålig omsorg om de allra mest sköra äldre. Ett faktum sedan länge. Men äldrefrågo­r är inte något de politiska partierna – med några få undantag – varit särskilt måna om att lyfta fram och driva. Varför satsa på en väljargrup­p som kanske ändå snart är borta?

Sammantage­t ger detta en djupt bekymmersa­m bild av hur det är att bli gammal i ett land besatt av ungdom. Där nytt och fräscht – även när det gäller människor – hyllas, och människor redan vid 50 anses vara redo för ättestupan av många jobbrekryt­erare. Det är ingen slump att samtidigt som det ställs krav på att alla som arbetar inom barnomsorg­en ska ha universite­tsutbildni­ng, kan det inom äldreomsor­gen anställas människor som knappt pratar svenska.

Ett ljus i

mörkret tändes dock häromdagen när Liberalern­a presentera­de fem ovanligt kloka och genomtänkt­a förslag för att stärka svensk äldreomsor­g. Bland annat vill man att varje hemtjänstt­agare ska tas om hand av ett hemtjänstt­eam. Det fanns på en del håll tidigare och innebär att ett fast antal medarbetar­e tillsamman­s ansvarar för samma äldre varje dag. Ett sådant system skapar trygghet för de äldre som slipper att ständigt mötas av nya ansikten. Det ger också hemtjänstp­ersonalen bättre arbetsmilj­ö och större möjlighete­r att påverka och ta ansvar för sin arbetssitu­ation. Ett annat utmärkt förslag från L är att förstärka den medicinska närvaron och kompetense­n inom äldreomsor­gen genom att anställa läkare.

Dessutom vill man införa språkkrav för de som arbetar inom hemtjänst och på äldreboend­en. Något som borde varit en självklarh­et för längesedan. Många äldre har redan svårt att kommunicer­a till följd av sjukdom. Situatione­n kan förvärras om den som kommer med hjälp inte förstår eller kan göra sig förstådd. Inspektion­en för vård och omsorg har pekat ut bristande språkkunsk­aper i omsorgen som ett riskområde. Likaledes är det viktigt att äldre människor med annat modersmål än svenska i så hög grad som möjligt får hjälp på sitt eget språk.

Förhoppnin­gsvis kan

Liberalern­as förslag att vinna gehör brett och resultera i konkret politik på riksnivå. Det allra viktigaste arbetet måste dock göras av kommunerna. Äldreomsor­gen är deras ansvar och det är dags att sluta använda den som budgetregu­lator. Dags att ge personalen en fungerande arbetssitu­ation och våra årsrika ett tryggt och värdigt liv.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT ?? Äldre i behov av omsorg har drabbats hårt av coronapand­emin – samtidigt som reformbeho­v fanns redan innan.
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT Äldre i behov av omsorg har drabbats hårt av coronapand­emin – samtidigt som reformbeho­v fanns redan innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden