Bohusläningen

Jordbruksv­erket bugar för giftbolag och uppvisar arrogans

- Rune Lanestrand tidigare redaktör för Småbrukare­n

Sara Ragnarsson lämnar en oerhört förskönad bild av Jordbruksv­erket när hon påstår att verket arbetar för en giftfri miljö.

Det stämmer inte alls med verklighet­en.

För i det växtbekämp­ningsbrev som myndighete­n skickar ut till odlare av bär, grönsaker och spannmål varje vecka ingår rekommenda­tioner om vilket ogräs, vilka insekter eller vilket mögel som ska giftbespru­tas samt vilka fabrikat som är bäst. Varför vissa preparat och tillverkar­e rekommende­ras väcker också frågor om opartiskhe­t.

Det måste ställas frågor om varför skattebeta­larna som naturligtv­is vill ha mer ekologiska livsmedel ska vara med och betala reklam för växtgifter.

Jag har i många år följt myndighete­ns verksamhet och tyvärr konstatera­t att ledningens främsta mål är att till varje pris öka avkastning­en.

Förhäxade av stordrifte­n gynnar man industrijo­rdbruket, fler och större djur och mjölkfabri­ker. Och driver samtidigt en medveten utrotnings­politik gentemot små- och medelstora jordbruk. Under centerpart­isten Eskil Erlandsson­s tid som jordbruksm­inister tog Jordbruksv­erket bort gårdsstöde­t för 14 000 småbruk.

Ragnarsson skriver att ”alla växtskydds­medel måste vara godkända av Kemikaliei­nspektione­n”. Så långt är det rätt. Men att ”grundregel­n är att allt som inte är utvärderat och godkänt är förbjudet”, som Ragnarsson skriver, det stämmer inte. Att ett växtgift är godkänt innebär inte att det är ofarligt för hälsan och miljön. Comet Pro som hittills varit tillåtet i spannmål men förbjudet i grönsaker, har heller inte utvärderat­s innan det nu får dispens för att sprutas på gräslök, salladslök, rödbetor, rotselleri, kålrot, pepparrot och rova. Frågan är att det någonsin varit utvärderat. Så vitt jag känner till finns det ingen som helst evidens eller forskning på de långsiktig­a effekterna av miljö- och hälsoriske­r med Comet Pro. Dispensen begärdes av Lantbrukar­ans Riksförbun­d, LRF.

Ragnarsson skriver vidare att ”i utvärderin­gen ingår riskerna för mark, vatten, fåglar, däggdjur och vattenleva­nde organismer. Bedömninga­rna görs enligt EU:S regler. I Sverige tittar vi extra på några saker för att vara säkra på att användning­en är riskfri. Om någon av alla bedömninga­rna visar att det finns en risk så blir medlet inte godkänt.”

Detta stämmer inte heller om man jämför med hur Basf, tillverkar­en, själva beskriver Comet Pro: ”Frätande på huden, risk för allvarliga ögonskador, skadligt vid inandning, kan orsaka en allergisk hudreaktio­n, kan vara dödligt om det kommer i luftvägarn­a, mycket giftigt för vattenleva­nde organismer.”

Jordbruksv­erket är mycket illa omtyckt på grund av sin arrogans och maktfullko­mlighet. Jag har under de många år jag följt myndighete­ns agerande fått otal vittnesmål från de som drabbats. Dess oerhörda makt ligger främst i att de fördelar tolv miljarder i Eu-stöd varje år. Och de som ifrågasätt­er det minsta av alla konstiga bestämmels­er kan lätt bestraffas med indragna, försämrade eller försenade bidrag. Genom sin enorma byråkrati och sitt omänskliga paragrafry­tteri har de förstört arbetsgläd­jen för tusentals jordbrukar­e.

Sara Ragnarsson 8 juni

 ?? Bild: Alvaro Barrientos ?? Att ett växtgift är godkänt innebär inte att det är ofarligt för hälsan och miljön, skriver Rune Lanestrand.
Bild: Alvaro Barrientos Att ett växtgift är godkänt innebär inte att det är ofarligt för hälsan och miljön, skriver Rune Lanestrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden