Bohusläningen

Folkhemmet är i behov av en omfattande renovering

- Carl-axel Backman

Häromvecka­n kunde man läsa en artikel av Lena Melin i Aftonblade­t om partipolit­ik. Hon skrev bland annat om Yamko Sabonis och Liberalern­as problem. Den viktigaste anledninge­n, enligt Melin, är att såväl ordförande­n som partiet en längre tid legat i medieskugg­a, eftersom coronan tagit så stor plats i rampljuset. Myntets andra sida visar helt följdrikti­gt en annan bild av det maktpoliti­ska spelet i landet – särskilt socialdemo­kraterna har kraftigt förbättrad­e siffror.

På ett par månader har kartan över det politiska landskapet ritats om. Det visar på mediernas stora betydelse och därmed också makt över allmänhete­ns åsikter. Frågan är om den även antyder att den tredje statsmakte­n har för stort inflytande, eller om den här beskrivna omsvängnin­gen är en storm i ett vattenglas. Visar sig det senare vara fallet, går opinionssi­ffrorna för S tillbaka när, eller snarare om, allt återgår till det normala. Rimligen innehåller dock socialdemo­kratins höga siffror en hel del ”luft”. Nu tar nämligen kritiken mot den hittills förda corona-bekämpning­en fart i takt med de allt vanligare rapportern­a om allvarliga misstag begångna i början av pandemin. Det gäller till exempel den under många år gravt försummade äldrevårde­n samt myndighete­rnas fiasko i hanteringe­n av lagren för elementär skyddsutru­stning till personalen.

Mediernas roll i

politikens maktstride­r kan och bör ständigt diskuteras i en väl fungerande demokrati. För närvarande har de, enligt min uppfattnin­g, en viktig uppgift att genomlysa de missförhål­landen som uppdagats i maktspelet mellan regeringen, regionerna och kommunerna. Här verkar villervall­an vara svårartad. I dagsläget gäller problemet framför allt sjukvården, men i grunden finns motsvarand­e oklarheter också inom både skolan och polisen.

Sverige har mycket att lära av andra länder, inte minst av våra grannar. Vår självbild måste bli mer realistisk. Det var länge sen vi var bäst. Spridninge­n av makt i vårt land har gått så långt, att det är oklart vem som har det yttersta ansvaret för viktiga beslut i kristider. Att vissa utländska journalist­er tror att det är Anders Tegnell som styr Sverige är i sig illavarsla­nde.

Den uppgift som nämndes ovan blir inte lätt. Stora systemförä­ndringar möter alltid motstånd. Vilka politiker vill, till exempel, på allvar ifrågasätt­a regionerna­s existens? Det blir ju som att såga av den gren de själva sitter på. Här kommer många att kämpa hårt för att försvara sina ofta lukrativa revir.

Det gamla Folkhemmet är nedgånget. Det behöver en omfattande moderniser­ing för att kunna möta framtidens utmaningar.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Rimligen innehåller socialdemo­kratins höga siffror en hel del ”luft”, skriver Carl-axel Backman.
Bild: Janerik Henriksson/tt Rimligen innehåller socialdemo­kratins höga siffror en hel del ”luft”, skriver Carl-axel Backman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden