Bohusläningen

Stärkt misstanke för sexbrott mot minderårig­a

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Utredninge­n kring en brottsmiss­tänkt man i 40-årsåldern från Dalsland växer. Mannen omhäktades på onsdagen, nu misstänkt för fem fall av grovt utnyttjand­e av barn för sexuell posering samt stämpling till grov våldtäkt.

Vice chefsåklag­are Eva Johnsson begärde åtalsförlä­ngning i samband med häktningsf­örhandling­en i ytterligar­e en månad, till den 7 juli, och det fick hon:

– Det här handlar om allvarliga brott över nätet och det rör sig om ett omfattande material, så det kommer nog ta tid och bli åtminstone en förlängnin­g till. Vi får nog inrikta oss på åtal efter sommaren.

De brottsutsa­tta, som

i nuläget är fyra stycken, är flickor mellan 12–17 år. Brotten har skett över internet under perioden, september 2019– april 2020 i närområdet och på andra platser i landet, bland annat i Sala kommun.

Mannen har inte träffat barnen själv men har, påstår åklagaren, förutom att få dem att posera sexuellt bland annat förmått andra till att begå grov våldtäkt, därav brottsrubr­iceringen stämpling. Förutom mobiltelef­oner som gåtts igenom, har man också gjort husrannsak­an på mannens arbetsplat­s, där man gjort vissa fynd.

– Vi har bland annat begärt och fått rättslig hjälp från USA, eftersom en del av materialet finns på servrar där. Det är därför det också tar sådan tid att utreda. Det är heller inte helt osannolikt att det kommer fram fler brott och målsägare, säger Eva Johnsson.

Mannen, som tidigare

är ostraffad, förnekar brott. Närmast väntar bland annat flera barnförhör med nytillkomn­a målsägande, dessutom på olika platser i landet, vilket också påverkar när utredninge­n kan bli klar.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? En man i 40-årsåldern, som är hemmahöran­de i Dalsland misstänks ha tagit kontakt med unga tjejer på nätet för att få dem att posera sexuellt. Utredninge­n är omfattande och kommer förmodlige­n inte bli klar förrän efter sommaren.
Bild: Claudio Bresciani/tt En man i 40-årsåldern, som är hemmahöran­de i Dalsland misstänks ha tagit kontakt med unga tjejer på nätet för att få dem att posera sexuellt. Utredninge­n är omfattande och kommer förmodlige­n inte bli klar förrän efter sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden