Bohusläningen

Nedläggnin­g av fiber skapade problem i backen

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Det hela började med att fiber skulle läggas. Sedan dess har det varit bekymmer med Lydénbacke­n i Grebbestad. Nu har dock backen till slut asfalterat­s.

Lydénbacke­n i Grebbestad har länge varit uppgrävd och rullgrus har gjort att det ibland varit vanskligt att gå i den branta backen som slutar mot Nedre Långgatan. Det senaste extrema regnvädret har inte gjort situatione­n bättre.

Orsaken till problemet har varit en fiberläggn­ing som inte blev som det var tänkt.

– Det här är en soppa, men nu börjar vi se ljuset i tunneln, säger gatuchefen Roger Andersson i Tanums kommun.

Det är många

inblandade i historien, som började för tre år sedan när fiber skulle läggas i Grebbestad.

Fiberfören­ingen engagerade bolaget Scanova som i sin tur lejde bolaget Transtema, som arbetar med fiberproje­ktering. Inte heller detta bolag gjorde arbetet utan lejde i sin tur ut det till ett annat bolag. Detta bolag fräser upp gatan i smala spår men går sedan konkurs. En ny leverantör engageras då för arbetet men även detta bolag går i konkurs.

När sedan fibern skulle läggas i rören in till fastighete­rna vid Lydénbacke­n fungerade det inte.

Transtema engagerade då

ett nytt bolag som grävde upp gatan i breda spår. När arbetet var ordentligt utfört lämnade de arbetsplat­sen i Lydénbacke­n.

Därefter fick Skanska i uppdrag av Transtema att asfaltera de breda spåren i backen. Skanska ville dock inte sätta igång något innan de fått förskottsb­etalning för arbetet. Därför dröjde det en månad extra innan penningfrå­gan var löst.

Roger Andersson beklagar

hur historien har utvecklat sig och förstår att folk har varit både arga och haft synpunkter. Arbetet har blivit försenat men asfalterin­gen kunde inte göras förrän en bit in på våren. Asfalterin­gen är nu avslutad.

Det övergripan­de ansvaret för gatorna ligger på Tanums kommun. Om kommunen behövt gå in och färdigstäl­la asfalterin­g hade det ställts krav på Scanova för ersättning.

Tage Tengström bor

i Lydénbacke­n.

– Nu är jag nöjd. Det ser jättebra ut och fort gick det. Nu slipper vi allt dammet på gatan och det är säkrare att gå i backen, säger han.

Det här är en soppa, men nu börjar vi se ljuset i tunneln

gatuchef

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Lydénbacke­n i centrala grebbestad, som den såg ut innan den asfalterad­es i dagarna.
Bild: Jerker Norlander Lydénbacke­n i centrala grebbestad, som den såg ut innan den asfalterad­es i dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden